Rakennuksia lämmitetään usein liian korkeilla lämpötiloilla niiden tarpeeseen nähden. Vielä tänäkin päivänä lämmitysalalla elää esimerkiksi myytti, että matalalämpöjärjestelmä tarvitsee tuekseen suuret lämpöpatterit. Isompi ei kuitenkaan ole parempi. Dosentti Jarek Kurnitskin* lämmönluovuttimia vertailleen tutkimuksen mukaan jopa sydäntalven kylmimpinä jaksoina huonelämpötilan optimaalinen mukavuus edellyttää, että lämmitysjärjestelmä kykenee säätelemään lämmitystehoaan nopeasti.
Tutkimuksessa molempien järjestelmien (lattialämmitys ja lämpöpatterit) oletuslämpötilaksi asetettiin 21 °C, eli ihanteellinen ja alhaisin hyväksyttävä huonelämpötila. Huomattiin, että sisälämpötilan noustessa vain 0,5 °C, lämpöpatterijärjestelmä pystyi lyhyen lämmön imeytymisajan takia reagoimaan nopeasti pieniinkin muutoksiin, säilyttäen huoneenlämmön lähellä asetusarvoa. Lattialämmityksessä lämmön imeytymisaika on hitaampi, minkä takia myös reagointi havaittuihin muutoksiin oli huomattavasti hitaampaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lattialämmitys säteilee lämpöä turhaan ja nostaa lämpötilan reilusti yli ihanteellisen asetusarvon, aiheuttaen epämukavia vaihteluita. Kurnitskisin tutkimus myös osoitti, että mikäli huoneen lämpötila halutaan pitää lattialämmityksellä lähellä 21 °C:ta, ainoa ratkaisu on vaihtaa asetuksien oletusarvoksi 21.5 °C.
Puoli astetta voi tuntua pikkujutulta. Kun lukua tarkastellaan tunneissa, päivissä tai koko lämmityskaudelta, sen merkitys moninkertaistuu ja energiatehokkuus heikkenee. Kun huonelämpötila muuttuu asteella, energiankulutus muuttuu vuositasolla 6 %. Energiatehokkaat lämmitysjärjestelmät reagoivat nopeasti lämpötilojen nousuihin tai laskuihin, mikä aiheuttaa vain vähäiset häviöt. Keskitetty ohjausjärjestelmä johtaa helposti joidenkin huoneiden ylilämmittämiseen, jolloin tuhlataan energiaa. Tutkimustulosten mukaan matalalämpöjärjestelmä ja yksilöllisesti säädettävät lämpöpatterit vähentävät häviöitä. Näin ollen lämpöpatterit ovat oikea valinta.
Yhteensopivuus lattialämmityksen kanssa
Lattialämmitys voi tarjota lisämukavuutta kylpyhuoneeseessa, esimerkiksi pyyhekuivaimen kanssa. Jos lattialämmitys yhdistetään matalalämpöjärjestelmän lämpöpattereihin, lattialämmitys saavuttaa optimaalisen tehokkuuden ja mukavuuden.
*Dosentti Jarek Kurnitski on yksi LVI-alan johtavista tutkijoista. Hän toimii nykyään Sitran johtavana energia-asiantuntijana. Hän on saanut eurooppalaisen REHVA-palkinnon ja julkaissut lähes 300 tutkimusta.