Sopiiko lattialämmitys puulattian päälle?

Sopiiko lattialämmitys puulattian päälle?

Erilaisissa lämmityksissä, lämpötiloissa ja lämmönsiirroissa on eroja. Lattialämmityksellä saa lattian lämpimämmäksi kuin muilla lämmitysjärjestelmillä. Kun lämpö johdetaan suoraan lattiaan toisin kuin perinteisissä lämmitysjärjestelmissä, se leviää laajalle alueelle ja tarjoaa miellyttävän sisäilman jo alhaisissakin lämpötiloissa. Jos aiot yhdistää lattialämmityksen ja puulattian, on tärkeää huomioida joitakin seikkoja:

  • Puu on elävä materiaali johon kosteus ja lämpötila vaikuttavat.
  • Puu on itsessään lämmin materiaali, mutta se ei kuitenkaan johda lämpöä lattialämmityksestä niin hyvin kuin esimerkiksi klinkkeri.
  • Puulattialle sopii parhaiten mahdollisimman tasaisena pysyvä lämpötila ettei se alkaisi “elää” liikaa.
  • Lattia ei saa lämmetä enempää kuin 27-asteiseksi ja kosteuden on oltava 30-60%.
  • On tärkeää saada tasainen lämpötila koko lattian alueelle.
  • Puulattian alusta pitää suojata kosteussululla.
  • On aina parempi mitä ohuempi puulattia on.

Lattiamateriaalin valinta vaikuttaa lämmönhukan määrään. Esimerkiksi parkettilattia lisää lämmönhukkaa maanpintaan, koska se pidättelee lämpöä lattiassa. Muovimatot ja laatat ovat materiaaleja, jotka siirtävät lämpöä helposti sisäilmaan. Pyökki, vaahtera ja koivu turpoavat ja kutistuvat enemmän kuin muut puulajit, eivätkä ne sovellu käytettäväksi lattialämmityksen kanssa.

Myös lattialämmityksen tehokkuus vaihtelee riippuen siitä millaisen lattian alle se asennetaan. Alla olevasta taulukossa on eri lattiamateriaalien lämmönkestävyydet. Jos et ole varma kestääkö lattiasi korkeita pintalämpötiloja, ota yhteyttä lattian toimittajaan ja pyydä lisätietoja lattian lämmönkestävyydestä. Jos lattia on laminaattia tai parkettia, niin lattialämmityksen voi asentaa. Lue kuitenkin aina lattian toimittajan ohjeet naulaamisesta, liimaamisesta ja äänen vaimentamisesta.

Materiaali Lämmönkestävyys
Kivi / Klinkkeri 0.02 m² K/W
Muovimatto 0.075 m² K/W
Perus kokolattiamatto 0.10 m² K/W
Parketti / Paksu kokolattiamatto 0.15 m² K/W

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply