Olisiko aika päivittää lämmitysjärjestelmä itse?

Olisiko aika päivittää lämmitysjärjestelmä itse?

Kevät on täällä ja kohta on kesä! Nyt on loistava tilaisuus päivittää lämmitysjärjestelmä, kun lämmitystä ei tarvita ympärivuorokauden.

Nyt sinulla on mahdollisuus asentaa tämä kaikki itse!

Onko sinulla ilmalämpöpumppu ja olet hankkimassa rinnalle uudet sähkölämmittimet?

Ilmalämpöpumpun tuottama lämminilma ei välttämättä  riitä jokaisessa huoneessa jolloin sähkölämmittimillä voidaan asettaa haluttu lämpötila huoneeseen ja näin säilyttää miellyttävä asumismukavuus.  Ilmalämpöpumppu ei yksin ole ainut ja oikea asunnon lämmönlähde vaan sillä on hyvä olla varmistus ja siinä YALI sähkölämmittimet ovat oikea valinta nopean ja tarkan termostaatin reagoinnin ansiosta. Termostaatti reagoi 0,2 asteen lämpötilamuutoksiin. Tämän johdosta sähkölämpöpatterit ja ilmalämpöpumppu tukevat toinen toisiaan.

Onko sinulla ”vanhoja” sähkölämmittimiä, joissa on bi-metalli-termostaatti?

Korvaa vanhat energiatehokkailla ja ympäristöystävällisillä kasvisöljytäyteisillä  YALI-sähkölämmittimillä, jotka antavat miellyttävän ja tasaisen lämmön.

YALI kaapelisarja

YALI lämmittimet ovat normaalisti tarkoitettu kiinteän asennukseen jonka saa suorittaa vain valtuutettu sähköasentaja, mutta pistotulpallisella lisävarustekaapelisarjamme avulla voit tehdä tämän helposti itse. Kaapelisarja on pistotulpallinen kytkentäkaapeli, jonka toisessa päässä on maadoitettu pistotulppa ja toisessa päässä 5 napainen riviliitin, joka sopii lämmittimessä kiinteänä olevaan vastakkaiseen 5 napaiseen kytkentäkaapeliin ainoastaan oikeinpäin asennettuna. Tämä mahdollistaa lämmittimen asennuksen itse maadoitettuun pistorasiaan, kun noudatat käyttöohjeita huolellisesti.

Cable kit

 

Helppo ja nopea asennus  4:ssä vaiheessa

1. Asenna kannakkeet seinälle
2. Kiinnitä kaapelien 5 napaiset riviliittimet yhteen (käy vain yhdessä asennossa)
3. Nosta Yali-lämmitin kannakkeille seinälle (kannakkeet sisältyy patteritoimitukseen)
4. Laita pistoke pistorasiaan

LVI-kaapelisarja sopii Yali Comfort, Yali Digital, Yali Parada, Yali Ramo pattereiden 230 V malleihin.

 

Haluatko etäohjata sähkölämmityspattereita ?

Sähkölämmittäjät kokevat täysin uudenlaista mukavuutta, sillä Yali lämmittimiä voi säätää uudella tavalla langattoman lähiverkon avulla. Kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tullessa ei tarvitse enää kärsiä viileydestä sillä Yali Digital-, Parada- , Ramo- , Epok ja Tamari lämmitystä voi kaukosäätää kotona ohjaimen Tempco E3:n avulla ja etänä mobiililaitteella kun wifi yhteys on käytössä. Kodin voi asettaa lämpiämään juuri oikeaan aikaan. Tämä sisätilojen lämmittämisen innovaatio auttaa lämmittämään mukavasti ja energiatehokkaasti todellisen lämmöntarpeen mukaan.

 

>> Täältä löydät lähimmän jälleenmyyjän

Onko patterin fyysisellä koolla merkitystä kunhan teho pysyy samana?

Onko patterin fyysisellä koolla merkitystä kunhan teho pysyy samana?

KYSYMYS

Hei,
Olen uusimassa sähköpattereita ja kiinnostunut Parada tuotteesta. Tällä hetkellä mm. keittiön ikkunan alla on 1200 W 48 cm korkea ja 170 cm leveä patteri. Ikkunan leveys yläpuolella on noin 250 cm. Huoneen mitat karkeasti 4 m x 4 m. Millaisen Parada tuotteen kehoittaisitte vaihtamaan tilalle? Teillä on eri kokoisia pattereita esim. 1250 Watilla, joten onko patterin fyysisellä koolla merkitystä kunhan teho pysyy samana? Olohuoneessa tällä hetkellä kaksi 800 W patteria, huoneen mitat on identtiset keittiön kanssa. Tosin nyt väliseinä on purettu, eli keittiö ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa.

Kiitos vastauksesta!
Tuukka

 

VAASTAUS

Tervehdys, Tuukka

Yleisesti voidaan sanoa, että jos vanha lämmitin on ollut riittävä teholtaan, niin saman tehoinen uusi riittää. 16 m2 huoneeseen nyrkkisääntönä (60 W/2 normaalikorkuisessa huoneessa) 960 W tehoinen lämmitin on riittävä. Muuttuvat tekijät kuten rakennusvuosi eli eristystaso, ilmastointi – koneellinen, vapaa kierto, ulkoseinien lukumäärä mm. kaikki vaikuttaa mitoitukseen.  Kokoluokkaa teholtaan suurempi lämmitin takaa matalamman pintalämpötilan eli lämmittimen ei tarvitse paahtaa täysillä kylmimpään aikaan. Samantehoisen lämmittimen koolla ei ole merkitystä – teho ratkaisee. Mukavampi on tietysti valita mahdollisimman leveä lämmitin vetoisan ikkunan alle, tai kaksi pienempi tehoista mikäli ikkuna on todella leveä ja huonosti eristetty (suosittelen eristämistä). 

Keittiöön Yali Parada 1250 W, 50 x 130 cm, Snro 81 295 53 ja olohuoneeseen 2 x Yali Parada 750 W, 50 x 80 cm, Snro 81 295 48. Huomioi että lämmittimen ympärillä pitää olla vapaata tilaan minimietäisyyden verran 10 cm. Paradan pintalämpötilan voi valita 3-portaisesti, toki tehon kustannuksella. Yali Paradan saa myös etäohjaukseen paikallisesti Tempco Touch E3:n ( snro 81 290 00)  avulla ja edelleen mobiiliin liittämällä E3:n wifi verkkoon. Helpottaa lämmityksenohjausta ja seurantaa.

Tutustu tarkemmin tuotteisiimme. Kaikki tuotteiden manuaalit löytyvät  kotisivultamme purmo.fi. Lähin sähköasennusliike myy ja auttaa asennuksessa niin tarvittaessa.

Terveisin,
Joni

 

Nevis – Purmon uusi pyyhekuivain

Nevis – Purmon uusi pyyhekuivain

Purmo esittelee Pohjoismaissa nyt uuden, minimalistisen pyyhekuivaimen. Purmo Nevis on kehitetty erityisesti helpottamaan asentajan työtä mahdollisimman joustavan ja yksinkertaisen asennuksen avulla – mittaa konsolin sijainti, poraa seinäyksikkö paikalleen ja ripusta kuivuri paikalleen.

Kromattu Purmo Nevis on saatavilla kolmella eri korkeusvaihtoehdolla: 772, 952 ja 1132 mm. Leveys on 500 mm. Kuivaimeen mahtuu monta pyyhettä sen harvaan aseteltujen osien ansiosta. Jopa piilossa olevat, miellyttävästi muotoillut kiinnikkeet antavat tilaa pyyhkeille. Nevis on yksinkertainen ja puhdastyylinen pyyhekuivain, jonka voi hyvin yhdistää lattialämmitykseen, sillä sitä ei ole tarkoitettu huoneen lämmittämiseen. Kromatun pinnan ja harvaan aseteltujen putkien ansiosta tämä pyyhekuivain antaa lämpöä ainoastaan pyyhkeiden kuivattamista varten.

Putkien vetäminen käy kätevästi Purmon yksitieventtiilin avulla. Nevis on myös saatavilla sähkövastuksella. Sähköpatruuna PURMO EO3-300 W, LVI-nro: 5530851, toimii pistokkeella. Mixed versiossa sähköpatruuna toimii lisävarusteena lämmitysjärjestelmässä.

Nevis on CE-merkitty, ja sillä on 10 vuoden takuu (sähköosien takuu on 2 vuotta).

Patteriventtiilin vaihto – muista tämä

Patteriventtiilin vaihto – muista tämä

Lämpöpatterin venttiili ja sen termostaatti avaavat ja sulkevat patterin vesivirtauksen valitun lämpötilan mukaisesti, jolloin huoneen keskimääräinen lämpötila nousee tai laskee. Termostaateista on erityisesti hyötyä tiloissa, jotka saavat suoraa auringonvaloa tai joissa on runsaasti lämpöä tuovia laitteita (keittiö, pesuhuone) sekä huoneissa, joissa on useita ihmisiä yhtä aikaa. Sekä venttiilit että termostaatit vanhenevat, ja ne kannatta vaihtaa tarvittaessa.

HUOM! Kaikki asennus- ja vaihtotyöt valtuutetun asentajan kautta!

Mikäli vanhat patteriventtiilit toimivat huonosti, kannattaa ensin tarkistaa, ovatko ne mahdollisesti juuttuneet kiinni. Tämä tehdään painamalla venttiilikaraa voimakkaasti ja katsomalla, palautuuko se takaisin. Jos venttiili ei jousta, se on vaihdettava uuteen. Patteriventtiilin vaihto edellyttää järjestelmän tyhjentämistä vedestä. Mikäli venttiili toimii, voit vaihtaa vanha termostaattiosa uuteen ja energiatehokkaampaan malliin. Tätä varten järjestelmää ei tarvitse tyhjentää vedestä.

Termostaattinen patteriventtiili

Termostaattinen patteriventtiili koostuu termostaatista ja ukkoisesta tai patterin sisään integroidusta venttiilistä. Termostaatti sisältää lämpöön reagoivaa ainetta, joka laajenee tai supistuu huoneen lämpötilan vaihtelun mukaan. Termostaatti ohjaa venttiilikaraa, jolloin venttiili avautuu tai sulkeutuu huoneen lämpötilan vaihtelun mukaan. Saatavilla on termostaatteja, joissa on rajoitettu minimi- ja maksilämpötila. Markkinoilla on saatavana myös irtoanturitermostaatteja ja sähköisiä termostaatteja. Jäätymisen estämiseksi minimilämpötila on usein rajoitettu viiteen lämpöasteeseen. Omakotitaloissa korkein lämpötila on yleensä rajoitettu 26 asteeseen, mutta suuremmissa kiinteistöissä käytetään useimmiten 21-23°C maksimirajoitusta. Patteriventtiileissä on yleensä veden viratuksen esisäätö eli kv-säätö. Patteriventtiilin lisäksi tarvitaan paluuventtiili eli sulkventtiili. Sulkemalla patteriventtiili ja paluuventtiili voidaan pattteri tyhjentään ja tarvittaessa irroittaa.

Patteriventtiilejä on olemassa useita eri malleja useilta valmistajilta, minkä takia kaikkiin malleihin saattaa olla vaikea löytää varaosia. Tunnetuimpiin vanhoihin patteriventtiileihin saa nykyisin kunnostusosia, eikä koko venttiiliä siksi tarvitse aina vaihtaa.

Näin vaihdat termostaatin

 1. Aloita tarkistamalla venttiili: irrota termostaatti ja paina sitten venttiilin pientä säätökaraa. Kun se painetaan sisään, vedentulo pysähtyy, ja kun termostaatti päästää karan nousemaan ja veden virtaus kasvaa.
 2. Jos venttiili on jumiutunut esimerkiksi kesäkauden jölkeen voit yritää vetää/työntää karaa varovaisesti pihdeillä. Jos se ei liiku, yritä liikutella sitä painamalla joitakin kertoja. Karan tulisi liikkua selkeästi joitakin millimetrejä. Älä vedä karasta niin lujaa, että se irtoaa, koska silloin venttiili voi alkaa vuotaa.
 3. Jos kara liikkuu, venttiili toimii ja voit asentaa siihen uuden termostaatin.

 

Delta-patterin vivulla varustettu patteriventtiili
Delta lämpöpatteri voidaan varustaa kauniilla vipuventtiilillä. Vipuventtiilejä käytetään esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa, joiden vanha ilme halutaan säilyttää. Venttiiliä säädetään manuaalisesti vivusta. Vipuventtiili koostuu esisäädetystä venttiilistä ja käsisäätövivusta.

 

Näin liität lämpöpatterin, jossa ei ole sisäänrakennettua venttiiliä

Voit myös yhdistää lämpöpatterin lämmitysjärjestelmään venttiiliyhdistelmällä. Niitä käytetään lämpöpattereissa, joissa ei ole sisäänrakennettua/integroitua venttiiliosaa. Venttiiliyhdistelmä mahdollistaa nopean ja joustavan asennuksen, ja niitä on saatavilla sekä yksi- että kaksiputkimalleina.

Venttiiliyhdistelmä koostuu kolmesta osasta:

 1. Venttiiliosa, johon lisätään termostaatti tai manuaalinen säätökahva.
 2. Väliosa, joka sovitetaan lämpöpatterin korkeuden mukaan.
 3. Liitinosa, joka liitetään putkistoon mutterilla ja kartiolla. Saatavilla on liitinosia erityyppisille putkistoille.

Lämpöpattereiden esisäätö ja painehäviö

Lämpöpattereiden virtauspaineiden on oltava yhtäläisiä riippumatta niiden sijainnista järjestelmässä. Tämä saadaan aikaan asentamalla järjestelmään linjasäätöventtiileitä. Yksinkertaistetusti selitettynä ne vähentävät lämpöpattereiden ja putkiston virtausta laskennallisen kv-arvon mukaisesti. Mitä lähempänä kiertovesipumppua patteri sijaitsee, sitä enemmän niiden vesivirtausta vähennetään, jotta niiden vesikierrossa olisi sama vastus kuin järjestelmän kauimmaisessa patterissa.

Patteriverkoston tasapainoittamiseksi pitää laskea kaikille verkoston säätöventtiileille, mukaanlukien patteriventtiilit, niiden asetusarvot eli kv-arvot. Jotta pattereista ei kuuluisi virtausääniä, patteriventtiilien painehäviöksi kannatta valita alle 20 kPa, yleisenä suosituksena on 5-15 kPa.

Näin voit valmistautua lämmityskauteen – Sähkölämmittäjän vinkit

Näin voit valmistautua lämmityskauteen – Sähkölämmittäjän vinkit

Nämä vinkit kertovat kuinka voit valmistautua lämmityskauteen ja varautua talven kylmyyteen sitten kun kausi on kylmimmillään.

 1. ennen kuin aloitat, kytke lämmittimen virta pois päältä ja jos lämmitin on lämmin anna sen hetken jäähtyä
 2. tarkista ettei lämmittimen taakse tai päälle ole kesäkauden aikana pudonnut mitään joka voisi vahingoittaa lämmitintä tai haitata sen toimintaa
 3. imuroi ja puhdista lämmitin nihkeällä kostutetulla liinalla, kuiva mikrokuituliina käy myös hyvin puhdistuksessa. Älä käytä voimakkaita liuottavia pesuaineita.
 4. tarkista että lämmittimen takana mahdollisesti oleva pistokeliitin on kunnolla kytkettynä tai pistotulppa paikoillaan ja kytke lämmitin päälle sen virtakytkimestä
 5. tarkista että lämmitin menee päälle ja saa virtaa, elektroniset termostaatit: näyttöön syttyy valo, merkkivalo palaa jne. Jos lämmittimessä ei ole merkkivaloa, esim. mekaanisella niks-naks termostaatilla varustettu patteri: katso seuraava kohta 6.
 6. säädä termostaatti niin, että lämmitin lämmittää eli säädä lämpöä hieman enemmän kuin huonelämpötila on sillä hetkellä, pari kolme astetta yli huonelämpötilan. Elektronisen termostaatin merkkivalo syttyy tai kuuluu naks ääni kun lämpöasettelua lisätään ja mekaaninen termostaatti menee päälle. Mikäli lämmitin ei lämpene tarkista onko sulake palanut tai automaattisulake lauennut ja mennyt pois päältä. Vaihda sulake samankokoiseen sulakkeeseen, tarkista A (ampeeri) määrä 6A, 10A, 16A jne. tai laita automaattisulake päälle nostamalla sen vipu ylös. Jos sulake palaa uudelleen tai automaatti laukeaa, niin tilaa sähkömies korjaamaan vika
 7. jos lämmitin nyt lämpiää normaalisti, alenna seuraavaksi lämpöä ja säädä termostaatista lämpötila halutun suuruiseksi, yleisesti suositellaan 19C joka on myös energiankulutuksen kannalta edullinen huonelämpötila. Hyvä huonelämpömittari auttaa säätämään lämmityksen oikein. Anna lämpötilan tasaantua huoneessa ja tarvittaessa säädä muutaman tunnin kuluttua uudelleen.
 8. jos käytössäsi on etäohjaus tai kotona/pois kytkin tarkista, että säätö on oikein ja tarvittaessa tee muutos ohjelmointiin ja säätöön jotta saat haluamasi lämpötilan kotiisi

 

Voit valmistautua lämmityskauteen

Näillä vinkeillä pääset hyvään ja turvalliseen lämmityskauden alkuun. Muista myös että sähkölämmittimet eivät nekään ole ikuisia. 10-20 vuotta vanha lämmitin on jo vanha tekniikaltaan. Energiankulutukseen voit vaikuttaa jopa 20-30% uusimalla lämmittimet uusiin EcoDesign direktiivin täyttäviin lämmittimiin. Niissä on paljon energiaa säästäviä ominaisuuksia joita käyttäjä voi hyödyntää omassa kodissaan mukavuudesta tinkimättä: avoimen ikkunan tunnistus, etäohjaus paikallisesti tai vaikka älypuhelimella Wifi-verkon kautta, pintalämpötilan valinta lapsiperheissä, adaptiivinen käynnistys jne.

 

Purmo Sähkö – tuotteet täyttävät uuden EcoDesign direktiivin vaatimukset.

Olohuoneen sisustus ja värit – Inspiroidu!

Olohuoneen sisustus ja värit – Inspiroidu!

Olisiko aika uudistaa olohuoneen sisustus? Kaipaatko kenties hieman inspiraatiota? Kokeile elävöittää olohuonettasi väreillä! Trendi on selkeä, sillä pastellivärit näyttävät jatkavan esiinmarssiaan tänäänkin. Painopiste näyttäisi kuitenkin olevan siirtymässä mattaväreistä enemmän kohti sävyltään vahvoja ja rikkaita pastellivärejä. Sekä sisustuksessa että huonekaluissa tulevat entistä enemmän näkymään sävyt kuten ruiskaunokin sininen, punainen, oranssi ja keltainen. Liila on niin ikään vahvassa asemassa.

olohuoneen sisustus
Värikäs desginpatteri olohuoneessa vangitsee katseen.

Huonekalujen, seinien ja tekstiilien lisäksi olohuoneen sisustuksessa kannattaa ottaa huomioon myös patterit. Nykyaikaiset patterit ovat parhaimmillaan todellisia katseenvangitsijoita ja Purmon valikoimasta niitä löytyy niin pysty- kuin vaakamallisia ja sekä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään että sähkölämmitteiseen kotiin sopivia.

Valkoisen vakiovärin sijaan voit valita Purmon pattereihin lisämaksusta haluamasi värin yli 70 sävystä ja vaihtoehdosta. Värivalikoimassa on edustettuna koko värispektri ja seasta myös metallivärejä, anodisoituja värejä sekä struktuurivärejä. Oheiseen kuvaan on koottu tätä vuotta silmällä pitäen valikoima trendikkäitä pastellisävyjä ja aksenttivärejä. Heittäydy värien maailmaan ja hanki itsellesi patteri, jolla olohuoneen sisustus herää henkiin!

olohuone värit
Inspiraatiota olohuoneen värimaailmaan pattereiden avulla.
ikkunat lattiaan
Purmo Faro RAL 6034
olohuoneen sisustus vinkit
Purmo Kos

Vanhan ajan patteri vanhan talon lämmitykseen

Vanhan ajan patteri vanhan talon lämmitykseen

Kun haluat kunnostaa vanhaa taloa ja säilyttää alkuperäisen tyylin tai kun haluat tuoda “retro-elementtejä” modernin kodin sisustukseen, ovat Delta ja Epok-patterit oiva valinta. Voit valita patteriin haluamasi värin, koon ja pituuden, sekä sijoittaa sen joko pysty- tai vaaka-asentoon. Pääset nauttimaan yhtä aikaa modernin patterin mukavuudesta ja perinteisestä tyylistä.

Jaeradiaattori – Vanhan ajan patteri nykyaikaisessa tilassa

Delta Laserlinen klassinen muotoilu on päivitetty 2000-luvulle ja se onkin herkullinen lisä vanhan tai uuden kotisi sisutukseen. Toisten mielestä se näyttää juuri siltä miltä patterin kuuluukin näyttää ja toiset sanovat, että siinä yhdistyvät hienosti vanha- ja nykyaika. Delta on tyylikäs vesikiertoinen patteri joka yhdistää modernia arkkitehtuuria perinteiseen lämmitystekniikkaan.

Laserhitsauksen ansiosta patteri on lähes saumaton ja sileäpintainen. Patterin sisällä laserhitsaus estää hitsausjäämien kerääntymistä ja vähentää kitkaa ja korroosiota. Tuloksena on hiljaisempi ja tehokkaampi patteri joka kestää pidempään. D-muotoiset profiilit, joista myös Delta Laserlinen nimi on peräisin, eivät ole vain houkuttelevan näköisiä, vaan ne myös parantavat suorituskykyä jopa 10% verrattuna perinteisiin malleihin.

Delta Twin voidaan varustaa myös sähkövastuksella. Pyyhekuivain tulee patterin mukana.
Delta Twin voidaan varustaa myös sähkövastuksella. Pyyhekuivain tulee patterin mukana.

 

Delta-valikoiman ansiosta voit saada täsmälleen sellaisen patterin kuin haluat ja ihan minne vain sen haluat. Patteri voi olla pitkä, lyhyt, pysty- tai vaaka-asennossa ja juuri valitsemasi värinen. Se sopii yhtä lailla vanhan kunnostamiseen ja uusiin taloihin. Patteri on saatavilla 28:ssa eri korkeudessa ja voit halutessasi tilata sen myös missä tahansa korkeudessa välillä 300-3000 mm.

Delta Laserline sopii myös tiloihin joilla on korkeat hygienia- ja puhtausvaatimukset. Delta Laserlinelle on myönnetty muun muassa saksalaiset BAGUV- ja hygieniatodistukset.

Delta Laserlinen lämpöpattereista on tilattavissa myös kaarevia ja kulmikkaita malleja, jotka sopivat esimerkiksi kaareville seinille tai seinien kulmiin.

Epok on varustettu viimeisimmällä lämmitystekniikalla, kuten langattomalla termostaatilla.
Epok on varustettu viimeisimmällä lämmitystekniikalla, kuten langattomalla termostaatilla, jolla voi ohjata yhtä tai useampaa lämpöpatteria samassa huoneessa.

 

Epok rintamamiestalossa Pattereiden kiinnikkeiden asennusleveys
Vnhan ajan patteri Epok rintamamiestalossa

 

 

Epok näyttää vanhalta patterilta ja siksi se onkin täydellinen ratkaisu modernin tai perinteisen kodin sähkölämmitykseen. Se on myös varustettu viimeisimmällä lämmitystekniikalla, kuten langattomalla termostaatilla, jolla voi ohjata yhtä tai useampaa lämpöpatteria samassa huoneessa. Jakeiden ansiosta patterilla on suurempi pinta-ala joka maksimoi lämmitystehon. Epok-pattereita on saatavana sekä pysty- ja vaaka-asennuksiin.

Nuku hyvin viileässä makuuhuoneessa

Nuku hyvin viileässä makuuhuoneessa

Viileässä makuuhuoneessa on helpompi saavuttaa hyvä yöuni. Nuku hyvin varsinkin kesällä kun aurinko lämmittää taloa lähes kellon ympäri. Makuuhuoneen lämpötilaa on hyvä saada tarvittaessa alennettua.

Miksi hyvä uni tulee paremmin viileässä?

Nukumme hyvin viileässä makuuhuoneessa koska peitto eristää lämpöä. Ihminen tuottaa nukkuessaan* noin 50 W lämpöä ja sen on jotenkin haihduttava. Peiton alla lämpöä haihtuu lähes ainoastaan nukkujan pään kautta. Kun keho on eristetty peitolla, se ei pääse luovuttamaan lämpöä. Keho haihduttaa kuitenkin kosteutta,  jonka vuoksi myös vuodevaatteet voivat tuntua yöllä kosteilta.

Ihminen on maailman paras termostaatti joka reagoi välittömästi lämpötilan eroihin. Lämpöero kehon pintalämpötilan ja huonelämpötilan välillä saa aikaan sen, että kehon lämpö alkaa siirtyä huoneeseen. Kun makuuhuoneen lämpötila lasketaan 24-asteesta 20-asteeseen myös päätä ympäröivä lämpötila laskee noin 34-asteesta 30-asteeseen. Nukumme paremmin ja stressittömämmin kun päätä ympäröivä lämpötila ei nouse yli 30 ° C. Tästä syystä viileässä makuuhuoneessa saa hyvä unen paremmin kuin lämpimässä.

Purmo ei tarjoa ilmalämpöpumppuja ja muita ratkaisuja kodin viilentämiseen Pohjoismaissa. Nämä tuotteet löytyvät helposti rautakaupoista tai verkkokaupoista ja usein myös varsin edulliseen hintaan. Makuuhuoneen lämmitysratkaisu kannattaa miettiä niin, että talvella kun lämmitysjärjestelmä on päällä, voi lämpötilaa kuitenkin alentaa makuuhuoneessa.

Makuuhuoneen patterit

Purmo-Plan-Compact-Sovrum_01

 

Makuuhuone on paikka jossa rentoudutaan ja nukutaan hyvin. Makuuhuoneen lämpötilan tulisikin olla noin kaksi astetta alempi kuin muissa huoneissa ja optimaalisena nukkumislämpötilana pidetään noin 18 ° C. Oikeat sisäilman olosuhteet, eli oikea lämpötila ja riittävä kosteus vaikuttavat hyvinvointiin ja kunnon yöuniin. Vesikiertoiset lämpöpatterit ja sähköpatterit ovat molemmat toimivia vaihtoehtoja lämpötilan optimaaliseen alentamiseen.

Lämpöpattereiden sijainnin suunnittelu on tärkeää ja niiden tulisikin olla mieluiten ikkunan alla (vaakasuuntaiset lämpöpatterit) tai sen sivussa (pystysuuntaiset patterit). Makuuhuoneen pattereiden sijoittelu on hyvä suunnitella jo aikaisessa vaiheessa, jolloin patteri ei tule liian lähelle sänkyä tai estä kaappien ja ovien avaamista.

Lattialämmitys makuuhuoneessa

Floor-heating(for-exceptional-use)

Myös lattialämmitys on käytännöllinen ratkaisu makuuhuoneen lämmittämiseen. Järjestelmä on täysin piilossa lattian alla, joten voit sisustaa makuuhuoneen kaikki seinät haluamallasi tavalla. Enää ei tarvitse myöskään pelätä että sänky olisi vain yhdessä asennossa tarpeeksi kaukana patterista.

Makuuhuoneen lattialämmityksen asentamisessa kannattaa ottaa huomioon, että lattiaan on parasta valita joku luonnonmateriaali kuten kivi, laatoitus tai laminaatti jotka johtavat lämpöä tehokkaasti. Oikea lattiamateriaali auttaa ylläpitämään mukavaa lämpötilaa makuuhuoneessa. Jos aiot asentaa lattialämmityksen makuuhuoneeseen, muista myös valita jalallinen sänky. Lisäksi kannattaa huomioida se, että lattialämmitys reagoi pattereita hitaammin esimerkiksi lämpötilan yölliseen alenemiseen.

Makuuhuoneen viileyden säätely

Makuuhuoneen yksilöllinen lämpötilan ohjaus sopeuttaa makuuhuoneen lämpötilaa käyttäjien arjen mukaan. Yksilöllinen ohjaus lisää mukavuutta ja tuo myös suuria säästöjä, koska se alentaa lämpötilaa silloin kun huone ei ole käytössä. Säästöt nousevat lähes 50% verrattuna järjestelmään jossa ei ole säätelyä ja 20-30% verrattuna järjestelmiin, joissa on koko rakennuksen alueella yhteiset lämpötila-anturit.

*  Valveilla ihminen tuottaa lämpöä koostaan riippuen noin 100W ja liikkuessaan, juostessaan tai lenkkeillessään jopa 1000 W.

Mikko Iivonen

Pienennä kodin sähkönkulutusta – Energiatehokkaammat patterit?

Pienennä kodin sähkönkulutusta – Energiatehokkaammat patterit?

Miten pienentää lämmityssähkönkulutusta? Ovatko energiatehokkaammat patterit ratkaisu siihen? Onko sellaisia edes olemassa? Moni miettii mahdollisuuksia pienentää kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmityssähkönkulutusta. Keinoja on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisia alkaen rakennuksen rakenteiden lisäeristämisestä. Ikkunoiden ja ovien vaihto tiiviimpiin, ylä- ja alapohjan eristeiden lisääminen, ulkovaipan eristäminen ja niin edelleen ovat hyviä keinoja – joskin kalliita ja jossain kohdin myös takaisinmaksuajan suhteen kannattamattomia.

Nopeita ja hyödyllisiä keinoja ovat lämmityksen ohjaustekniikkaan, lämmönluovutukseen ja talteenottoon perustuvat ratkaisut. Ilmalämpöpumppu on ollut yksi suosituimmista ja nopeasti itsensä maksavista keinoista. Tosin se ei aina yksin Suomen ilmasto-olosuhteissa riitä, vaan se vaatii erilaisia peruslämmitysmuotoja tuekseen kuten varaavan tulisijan, mikäli sellainen on tai on mahdollista asentaa. Jotain on kuitenkin unohtunut? Pientalorakentamisessa 80-luvulla sähkölämmitys oli suurimmassa suosiossaan koskaan ja nyt näitä lämmittimiä tulee vaihtoon kasvavassa määrin. Nämä patterit ovat tulleet käyttöikänsä loppupäähän. Onneksi tämä vaihto mahdollistaa energiataloudellisen lämmityksen, joka samalla parantaa asumismukavuutta ja -viihtyvyyttä. Sähkölämmittimien ohjaus- ja säätötekniikka on parantunut vuosien varrella huomattavasti. Nykyään sähkölämmitys on osa talotekniikkaa etäohjauksineen.

Korjausvelka on vuosittain yli 100 tuhatta lämmitintä ja patteria. Motiva on omassa Elvari-Pientalon sähkölämmityksen tehostamisohjelmassaan saavuttanut jopa 30% säästön. Lämmittimien vaihtaminen uusiin nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin mahdollistaa merkittävän säästön sähkölaskussa. Laitteet ja välineet ovat jo olemassa. Kuluttajalle tämä tarkoittaa matalan koron aikana järkevää takaisinmaksuaikaa lämmitininvestoinnille ja sen jälkeen 250-400 euron vuotuista säästöä. Kyse on Motivan mukaan energiatehokkuuteen tehtävästä investoinnista ja asukkaan omasta halusta panostaa säästöön.

 

“Energiatehokkaammat patterit” Ecodesign-direktiivin ansiosta

Purmo Sähkö on ottanut vuonna 2018 voimaan tulevan Ecodesign-direktiivin lähtökohdaksi kehittäessään uutta lämmitinsukupolvea.

Yali-lämmitinmallistot Yali Digital, Parada ja Ramo täyttävät uuden direktiivin vaatimukset. Direktiivi vaatii, että kaikissa lämmittimissä pitää olla timer ajastin, joko päivä tai viikko ajastin. Myös muita toimintoja voi/pitää olla lämmittimessä, kuten avoimen ikkunan tunnistin , mukautuva käynnistyksen ohjaus ja lämmityksen etäohjaus. Direktiivi määrittää standby toiminnon enimmäistehonkulutuksen lämmittimelle.

Purmon öljytäytteisten lämmittimien muut tunnetut hyvät ominaisuudet kuten sopivuus hengitystie-allergikoille, huoneilma ei kuivu eikä pöly kierrä ja pala, tarkka termostatti ilman turhaa lämmittämistä, matala pintalämpötila, luja rakenne ja tasainen miellyttävä lämpötila antaa monta hyvää syytä vaihtaa vanhat ja vikaantuneet lämmittimet uusiin.

Purmon lämmittimet on etäohjattavia internetin avulla. Lämmittimet yhdistetään ohjaimeen Tempco Touch E3 johdottomasti ja se taas WiFi-verkkoon. ClerverTouch sovelluksen avulla voi kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmitystä ohjata, seurata ja valvoa helposti mobiilista.

Patteri ei lämpene? – Annamme 10 vinkkiä.

Patteri ei lämpene? – Annamme 10 vinkkiä.

Jos sähkö patteri ei lämpene, tämä voi johtua monesta eri asiasta. Olemme listanneet muutaman syyn ja luoneet tarkistuslistan. Muistathan että kaikki kiinteät sähköasennukset ja muutostyöt saa suorittaa ainostaan valtuutettu sähköasentaja. Purmon kautta saat myös esittää kysymyksesi.

Kymmenen vinkkiä kun sähköinen patteri ei lämpene:

 

 1. Tarkista onko lämmittimen virtakytkin päällä-asennossa, jos ei niin kytke lämmittimeen virta virtakytkimestä.
 2. Tarkista että lämmitin saa virtaa. Elektroniset termostaatit: näyttöön syttyy valo, merkkivalo palaa jne. Jos lämmittimessä ei ole merkkivaloa, esim. mekaanisella niks-naks termostaatilla varustettu patteri niin katso kohta kolme.
 3. Säädä termostaatti niin että lämmitin lämmittää pari kolme astetta yli huonelämpötilan. Eli enemmän kuin huonelämpötila on sillä hetkellä. Merkkivalo syttyy tai kuuluu naks ääni kun lämpöasettelua lisätään ja mekaaninen termostaatti menee päälle.
 4. Tarkista onko sulake palanut tai automaattisulake toiminut ja mennyt pois päältä. Vaihda sulake samankokoiseen sulakkeeseen, tarkista A (ampeeri) määrä 6A, 10A, 16A jne tai laita automaattisulake päälle nostamalla vipu ylös. Jos sulake palaa uudelleen tai automaatti toimii, niin kutsu sähkömies korjaamaan vika.
 5. Jos patteri ei lämpene, lämmittimen termostaatti voi olla vikaantunut. Tällöin se voidaan vaihtaa mikäli valmistajalla on niitä vielä varaosana myyntiohjelmassaan. Yleensä 10 vuotta on aika kun valmistaja pitää varaosia saatavana. Vaihdon saa suorittaa vain sähkömies.
 6. Termostaatti kannattaa vaihtaa mikäli lämmitin on muuten kunnossa ja vastaa nykyajan energiatehokkaan lämmittimen ominaisuuksia
 7. Muista että termostaatin vaihto saattaa tulla kalliimmaksi kuin kokonaan uuden nykyaikaisen lämmittimen vaihto. Tämä riippuu huollon kustannuksista joita ovat termostaatin hinta, vaihtotyö, matkakustannukset ja mahdolliset lisätyöt.
 8. Voit pyytää tarjouksen patterin korjauksesta ja samoin myös koko kiinteistön lämmittimien vaihtotyöstä, koska vanhat patterit vikaantuvat yksi toisensa jälkeen aiheuttaen merkittävän lisäkustannuksen, kuin jos kaikki patterit vaihdettaisiin kerralla uusiin energiatehokkaisiin lämmittimiin tai muuhun lämmitysjärjestelmään.
 9. Sähkölämmittimien ohjaus- ja säätötekniikka on parantunut vuosien varrella huomattavasti. Motivan Elvari sähkölämmityksen tehostamisohjelmassa on saavutettu jopa 30% säästö sähkölämmityksessä.
 10. Mukavuus, hyvä sisäilma, energiataloudellisuus ja lämmittimien ulkonäkö ja sisustaminen ovat tulleet myös sähköpatterilämmitykseen mukaan silloin kun – Patteri ei lämpene.