Vesikiertoinen lattialämmitys – Edut ja haitat

Vesikiertoinen lattialämmitys – Edut ja haitat

Vesikiertoinen lattialämmitys löi Ruotsissa läpi 1980-luvulla. Sittemmin on ollut suosittua asentaa lattialämmitys uusiin taloihin, mutta myös vanhoihin taloihin ja huviloihin saneerauksen yhteydessä.

Lattialämmityksellä on useita etuja, kuten se että saat vapaammat kädet kalusteiden asetteluun ja sisustamiseen. Myös seinäpinnat pysyvät vapaina joten voit valita niihin lähes mitä vain tapetteja, värejä ja materiaaleja.

Eräs useiden lattialämmityksen toimittajien painottamista eduista kautta vuosien on ollut se, että vesikiertoinen lattialämmitys pitää jalat lämpimänä. Fysiikan lakien mukaisesti lämpimämpi pinta lämmittää kylmempää pintaa ja lämpö siirtyy aina lämpimästä viileämpään. Kehon lämpötila on noin 37 astetta ja ihon pinnan lämpötila on muutaman asteen alhaisempi eli noin 32-34 astetta. Kuumissa olosuhteissa ihon lämpötila nousee, kunnes kehon termostaatti kytkeytyy päälle ja iho alkaa hikoilla. Lattia ei siis voi fysiikan lain mukaan lämmittää jalkoja ennen kuin se on lämpimämpi kuin kehon pintalämpötila (tyypillisesti 34-36 astetta).

Se, tuntuuko lattia lämpimältä tai kylmältä riippuu pitkälti lattiamateriaalista. Kivi-, metalli- ja klinkkerilattioiden lämmönjohtavuudet ovat erittäin hyviä, ja nämä materiaalit myös haihduttavat jalkapohjien lämpöä. Puulattia ei johda lämpöä pois jalkapohjasta samalla tavalla. Siksi parkettilattian 21 asteen pintalämpötila saa aikaan samanlaisen lämmön tunteen kuin laattalattian 27-asteinen lämpötila. Modernissa talossa lattiapinnalle riittää kuitenkin hyvin 23-24 asteen lämpötila jopa kylmimpinä päivinä. Muuten huone saattaa ylikuumentua, ellei sitten kysymys ole kylpyhuoneesta. Siellä ollaan usein vähissä vaatteissa, joten lämpötila voi olla muita huoneita korkeampi.

Vesikiertoinen lattialämmityksen edut

  1. Lattialämmitys on näkymätön, joten huonekalut voi sijoitella vapaasti.
  2. Lattialämmitys kuivattaa märät pinnat muita lämmitysjärjestelmiä nopeammin ja on ihanteellinen kosteissa tiloissa.
  3. Lattialämmitys on energiatehokas ratkaisu yhdessä lämpöpumpun (esim. maalämpö) kanssa.

Vesikiertoinen lattialämmityksen haitat

  1. Lattialämmitys reagoi hitaasti lämpötilan muutoksiin. Sillä ei voida jäähdyttää tarpeeksi nopeasti ja mahdollisimman energiatehokaasti ja mukavasti kun talon lämmönlähteinä käytetään aurinkoenergiaa, puu-uunia, muita sähköpattereita ja niin sanottuja “vapaita” lämmönlähteitä.
  2. Lattialämmitys säteilee lämpöä maahan. Vaikka osuus on hyvän eristyksen ansiosta pieni, niin se vaikuttaa omalta osaltaan siihen, ettei energiatehokkuus ole niin hyvä kuin lämpöpatteri-lämpöpumppuyhdistelmässä.
  3. Se vähentää, mutta ei estä ikkunasta tulevaa kylmää silloin kun ulkolämpötila on alle -5 astetta.
  4. Se ei säteile selvää lämpöä. Ihminen pitää lämpötilan eroista ja vaihteluista kuten siitä, että aurinko pilkistää ulkona pilvien takaa, viileästä tuulenpuuskasta kuumana kesäpäivänä tai takan edessä lämmittelystä. Lattialämmityksen lämpösäteily on lähes olematonta, eikä siitä saa samaa lämmöntunnetta kuin lähellä sijaitsevasta lämpöpatterista.

Lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata ajatella ainoana lämmitysmuotona, vaan järkevää on valita yhdistelmäratkaisu. Mikä on sinulle tärkeää kotona, omassa huoneessasi tai autotallissa? Vesikiertoiset lämpöpatterit, sähköpatterit, vesikiertoinen lattialämmitys tai sähköinen lattialämmitys – ne kaikki voivat olla vaikka yhtä aikaa nykyaikaisessa kodissa. Kaikki ratkaisut eivät ole yhtä energiatehokkaita, mutta energiatehokas ratkaisu ei myöskään ole energiatehokas ellemme käytä sitä oikein. Ota lämmitys hallintaan, valitse oikein ja säästä energiaa.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply