Vihreää valoa vanhojen sähköradiaattoreiden vaihdolle
– Vaikeinta koko prosessissa oli yksinkertaisesti päättää, että nyt se tehdään, toteaa pietarsaarelainen Björn Beijar.
– Vaikutti siltä, että vanhat sähköradiaattorit veivät paljon sähköä, ja ne myös näyttivät surkeilta, omakotitaloasuja Björn kertoo. Syy siihen, ettemme olleet vaihtaneet niitä aiemmin, oli yksinkertaisesti se, ettemme olleet saaneet aikaiseksi tehdä sitä. On hieman vaikea tietää, mistä sitä aloittaisi. Radiaattoreita kun ei tule googlailtua joka päivä. Meillä ei ole myöskään ollut päivänpolttavaa tarvetta. Yksi pattereista oli värjäytynyt kellanruskeaksi ja jotkin rikkoutuneet, joten tuntui kyllä siltä, että tarve alkoi olla pikkuhiljaa ovella.
Tavoitteena energiatehokas ratkaisu
Kun pariskunta vaihtoi vanhat sähköradiaattorit, tärkeintä heille oli pitkän aikavälin energiatehokas ratkaisu ja miellyttävämpi sisäilmasto. Pariskunta ei etsinyt design-radiaattoreita, mutta päätyi kuitenkin valitsemaan olohuoneeseen ja keittiöön Epok-retroradiaattorin, kun taas muihin huoneisiin asennettiin Yali Digital -standardiradiaattorit.
– Yali Digital -patterit ovat klassisia ja sopivat vanhempaan taloon ja talomme tyyliin, mihin kuuluu paljon puuta lattioissa, seinissä ja katoissa. Yali Digital -pattereilla on hyviä ominaisuuksia: kaikki ne, mitä tarvitsemme. Ottaen huomioon, millaiset ominaisuudet pattereilla on, on hintakin kohtuullinen, Björn toteaa. Radiaattoreiden jälleenmyyjänä ja asentajana toimi pietarsaarelainen Asentaja Group.
Pariskunta piti tärkeänä myös nopeaa, yksinkertaista ja ongelmatonta ratkaisua. Vaihdon piti olla mahdollisimman sujuva ja helppo. Radiaattoreiden etäohjausmahdollisuutta pariskunta ei pitänyt tärkeänä, mutta radiaattorit voi kyllä kytkeä myöhemmin ohjausjärjestelmään ja sovellukseen, jos haluaa. On vielä liian varhaista sanoa, kuinka suuret säästöt vaihdolla saavutetaan. Yleinen käsitys on, että sähköradiaattori toimii suhteella 1:1 ja ettei vaihtamalla saavuteta energiansäästöä.
– Se on virheellinen käsitys, toteaa Rettig ICC:llä työskentelevä Rickard Adlercreutz. Säästöjä saadaan tasaisemmasta lämpötilasta ja myös ohjauksesta, sillä lämpötilaa voi alentaa yön tai poissaolon ajaksi. Vanhaan bi-metallitermostaatilla varustettuun sähköradiaattoriin voi muodostua jopa 6 asteen hystereesi eli lämpötilaero. Moderni elektroninen termostaatti pitää lämpötilan vakaana 0,2 asteen tarkkuudella. Pelkästään sillä voidaan saavuttaa jopa 10–20 %:n säästöt.
Parempi sisäilmasto uusilla öljytäytteisillä sähköradiaattoreilla
Tutkimus- ja kehittämistyöstä Rettig ICC:llä vastaava Mikko Iivonen kertoo asiasta näin:
– Ilman pöly, joka virtaa avoimen lämmittimen läpi, palaa helposti yli 70 asteen lämpötilassa, ja pienimmät hiukkaset jopa tätä alhaisemmassa. Emme suosittele käyttämään sähköradiaattoreita, joiden pintalämpötila nousee yli 70 asteen. Osa avoimista sähköradiaattoreista voi kestää jopa 200 asteen sähkövastuksen. Näissä lämpötiloissa pöly palaa ja ilma koetaan kuivemmaksi.
– Se, että ilma koetaan kuivemmaksi, johtuu osin pölyn palamisesta, mutta ennen kaikkea siitä, että ilman ionisaation tasapaino muuttuu, kun ilma on kosketuksissa kuumien metallipintojen kanssa. Kun ilma virtaa lämpimiä metallipintoja pitkin, tasapaino on positiivisempi, toisin sanoen positiivisten ionien määrä kasvaa. Molemmat ilmiöt huonontavat asunnon ilmanlaatua.
Marcus Jansson Ingenjörsbyrå Kronqvist -insinööritoimistosta päätyi asunnon sisäilman laatua tutkivissa mittauksissa toteamaan, että asunnon sisäilmasto tuntui viileämmältä ja miellyttävämmältä uusien seinäradiaattoreiden myötä, vaikka sisälämpötila ei ollut muuttunut. – Toinen tärkeä näkökohta on, että talon vanhojen sähköradiaattoreiden pintalämpötilaksi on mitattu 95 astetta. Se merkitsee palovaaraa, Jansson toteaa.
Myös suhteellinen ilmankosteus oli korkeampi öljytäytteisten radiaattoreiden asennuksen jälkeen – keskimäärin 5 prosenttia korkeampi. Parempi ilmankosteus ei kuitenkaan johdu radiaattoreiden vaihdosta. Sisäilmaston paraneminen johtuu siitä, että vanhoja kuumia radiaattoreita vaivannut pölyn palaminen väheni, sekä paremmasta ionisaation tasapainosta, Mikko Iivonen toteaa.
Myös pariskunta toteaa, että sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin. Mikko Iivosen mukaan tunnetta voi verrata siihen, miltä sähkösauna keskimäärin tuntuu verrattuna kosteakiviseen puulämmitteiseen saunaan. – Sähkösauna koetaan kuivemmaksi, koska ionisaation tasapaino on positiivisempi siellä kuin puulämmitteisessä.
– Se, että ihmiset kokevat huoneilman kuivaksi esimerkiksi kuumien (ei-öljytäytteisten) radiaattoreiden takia, johtuu oikeastaan palavan huonepölyn hajusta ja muutoksista ilman ionisaatiosuhteessa, mitä ilmenee niin sanottuja “avoimia” sähköradiaattoreita käytettäessä. Kuumat metalliset pinnat muuttavat ionisaation tasapainoa, Mikko Iivonen toteaa.
Talon tietoja:
Rakennusvuosi: 1928, peruskorjattu + lisärakennettu vuosina 1986–1988.
Asunnon pinta-ala: 116 m2 (kerroksen pinta-ala 143 m2)
Ennen: Kymmenen avointa sähköradiaattoria ja kaksi öljytäytteistä vanhaa sähköradiaattoria
Jälkeen: Kolme Epok-jaeradiaattoria ja kahdeksan Yali Digital -öljytäytteistä sähköradiaattoria.