Näin valitset oikean öljytäytteisen lämpöpatterin – Pikaopas

Näin valitset oikean öljytäytteisen lämpöpatterin – Pikaopas

Vaihteleeko kotisi lämpötila, kuuletko lämpöpattereistasi naksahduksia tai ovatko niiden pinnat kuumia? Rakennatko uutta tai korjaatko vanhaa ja haluat säästää energiaa ja rahaa sähkölämmityksen avulla? Tämä pikaopas auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset, termostaateilla varustetut öljytäytteiset sähkölämpöpatterit, joilla saat kotisi mahdollisimman miellyttäväksi ja energiatehokkaaksi.

Ellet halua lukea koko opasta, voit hypätä suoraan kiinnostavaan kohtaan näiden linkkien avulla:

3 vaihetta kohti energiansäästöjä | Erityyppiset lämpöpatterit | 5 syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri | Öljytäytteisten lämpöpattereiden pituus ja sijoitus | Oikeanlainen termostaatti lämpöpatteriin | Öljytäytteisten lämpöpattereiden oikean tehon valinta | Öljytäytteisen lämpöpatterin vaihtaminen | Öljytäytteisten lämpöpattereiden vaihdon kustannukset | Öljytäytteiset sisustuspatterit | Öljytäytteisten lämpöpattereiden hankinta

Öljytäytteiset lämpöpatterit

Tässä oppaassa keskitytään Purmon hiljaisiin ja hajuttomiin, kasviöljyllä täytettyihin lämpöpattereihin. Ne tuottavat luonnollista säteilylämpöä, jota kutsumme myös nimellä Thermosoft 2.0. Se on kehon havaitsema lämpö, jota voidaan verrata nuotion tai auringon lämpösäteilyyn. Thermosoft 2.0 -konseptin muodostavat Purmon öljytäytteiset lämpöpatterit, joiden sähköiset termostaatit valvovat lämpötilaa 0,2 asteen tarkkuudella.

3 vaihetta kohti energiansäästöjä

Voit säästää energiaa mitoittamalla lämpöpatterit oikein ja käyttämällä laadukasta termostaattia, joka ohjaa lämpöä oikein ja säätää lämpötilan kotisi todellisten tarpeiden mukaan. Sisätilojen lämmön säätö asteella ylös tai alas johtaa aina 5–7 prosenttia suurempaan tai pienempään energiankulutukseen. Lämpöasiantuntijan palstaltamme löytyy myös tietoa “energiataloudellisista lämpöpattereista”.

Erityyppiset lämpöpatterit

Rakentajan tai remontoijan ei tarvitse sähköpattereiden osalta huolehtia esimerkiksi putkivedoista, vaan patterin voi sijoittaa ja asentaa helposti juuri sille paikalle kuin haluaa. Lämpöpattereita on kahdenlaisia, avoimia ja nesteellä täytettyjä.

Avoimet lämpöpatterit lämmittävät ilman sisällään. Lämpöpatterin sisällä olevat, ilmaa lämmittävät elementit ovat usein hyvin kuumia. Lämmitetty ilma saattaa siksi tuntua kuivalta ja asuntoon saattaa tulla palaneen pölyn tuoksua. Lämmin ilma on kylmää kevyempää nousten siten ylöspäin. Ilmiötä kutsutaan konvektioksi.

Avoin lämpöpatteri tuottaakin pääasiallisesti konvektiolämpöä ja selkeästi vähemmän säteilylämpöä. Lämmin ilma leviää huoneeseen ja lämpötila nousee. Tämän jälkeen lämpimän ilman on lämmitettävä huoneen pinnat, mikä voi kestää kauan.

Nestetäyttöiset lämpöpatterit, joita kutsutaan myös suljetuiksi, ovat umpinaisia rakenteita, joissa on nestettä ja sähkövastus. Sähkövastus lämmittää muutamassa minuutissa nesteen, joka kiertää sitten lämpöpatterin sisällä antaen tasaista lämpöä siitä riippumatta, käytetäänkö lämpöpatteria alhaisella vai korkealla teholla. Sekä avoimet että nestetäytteiset lämpöpatterit vaihtavat tilansa päälle ja pois myös normaalissa käytössä, jolloin nesteen vaikutus on tasoittava ja lämpöpatteri antaa huoneeseen tasaisemman lämpötilan.

Nestetäytteinen lämpöpatteri antaa noin 30–50 % energiasta säteilylämpönä ja noin 50–70 % konvektiolämpönä, joten se antaa enemmän säteilylämpöä kuin avoin lämpöpatteri. Säteilylämpö on kehon havaitsemaa lämpöä, jota voidaan verrata nuotion tai auringon lämpösäteilyyn.

5 syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri

1. Se tuottaa miellyttävää lämpöä

Thermosoft 2.0 tarkoittaa Purmon ympäristöystävällisellä kasviöljyllä täytettyjä tuotteita. Tämän pehmeän lämmön ja 0,2 °C tarkkuudella toimivan sähköisen termostaatin avulla öljytäytteinen patteri tuo kotiin luonnollista säteilylämpöä.

2. Allergikoille sopiva

Purmon lämpöpatterit vähentävät pölyn leviämistä, eikä niistä tule epämiellyttävää palaneen pölyn hajua – mikä on suuri etu allergioista kärsiville käyttäjille. Suljetun rakenteensa vuoksi se lämmittää ilmaa täysin tasaisesti, eikä lämpöpatterin pinta kuumene liikaa. Tuloksena on pehmeä ja miellyttävä lämpö, joka ei kuivaa ilmaa eikä ihoa.

3. Öljytäytteinen lämpöpatteri reagoi nopeasti

Koska öljytäytteinen lämpöpatteri on sähköllä toimiva suljettu yksikkö, se voi saavuttaa toivotun lämpötilan nopeasti. Nopea reaktiokyky on eräs tärkeimmistä energiansäästön edellytyksistä.

4. Energiatehokkuus

Purmo haluaa ympäristöä säästääkseen valmistaa energiankulutusta ja sähkölaskuasi alentavia sähkölämpöpattereita. Siksi Purmon lämpöpatterit on varustettu sisään rakennetuilla, nykyaikaisilla termostaateilla, joiden täsmällinen lämpötilanohjaus antaa sinulle juuri haluamasi lämpötilan. Modernin teknologian avulla voit sitä paitsi ohjata lämpötila-asetuksia älypuhelimesi avulla tai internetin kautta.

5. Öljytäytteinen lämpöpatteri on ympäristöystävällinen

Purmo panostaa ympäristöä säästävien öljytäytteisten lämpöpattereiden valmistamiseen – ja se koskee tuotteen koko elinkaarta. Käytämme valmistusprosessissa mahdollisuuksien rajoissa 100%:sti kierrätettäviä materiaaleja, ja lämpöpatterit täytetään biologisesti hajoavilla kasviöljyillä.

syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri

Öljytäytteisten lämpöpattereiden pituus ja sijoitus

Ikkunoista tuleva veto ja kylmävaluma tuntuvat usein epämiellyttäviltä. Lämpöpattereiden säteilylämpö ja konvektiolämpö auttavat torjumaan viileyden leviämistä sisätiloihin. Sähköpatteri onkin hyvä sijoittaa ikkunan alle ja sen olisi mieluiten oltava saman levyinen kuin ikkunakin. Jos huoneessa on raitista ulkoilmaa sisään päästäviä seinäventtiileitä, kannattaa nekin sijoitettaa ikkunoiden läheisyyteen. Näin sama lämpöpatteri huolehtii myös venttiilin kylmävalumasta.

Oikeanlainen termostaatti lämpöpatteriin

Lämpöpatterin termostaatin tehtävänä on pitää huoneen lämpötila tasaisena päättämällä, kuinka paljon lämpöä lämpöpatteri antaa tietyn ajanjakson aikana. On tärkeää, että lämpöpatterin termostaatti mittaa lämpötilan mahdollisimman tarkasti ja että se on tarpeeksi “älykäs” voidakseen sopeutua muutoksiin nopeasti ja ajankohtaisen energiantarpeen myötä.

Yleisesti ottaen on olemassa kahdenlaisia termostaatteja: bimetallinen ja sähköinen. Blogistamme löydät lisätietoa sähköpattereiden elektronisista termostaateista.

Jos sinulla on vanhat, bimetallitermostaatilla varustetut lämpöpatterit, suosittelemme vahvasti niiden vaihtamista nykyaikaisiin sähköisellä termostaatilla varustettuihin sähkölämpöpattereihin. Niillä saat sekä tasaisemman lämpötilan sisätiloissa että alhaisemmat käyttökustannukset. Kuten sanottu, tarvitset lämpöä täsmällisesti ohjaavan termostaatin, joka säätää kotisi lämpötilan todellisen tarpeen mukaisesti säästäen siten energiaa.

öljytäytteinen lämpöpatteri keittiössä

Esimerkki
Yali Digital on nykyaikaisesti muotoiltu, öljytäytteinen paneelilämpöpatteri, jossa on runsaasti uusia toimintoja. Sähkölämpöpatterin digitaalinen termostaatti sijaitsee huomaamattomasti sivupaneelissa, ja se tarjoaa sisätilojen lämpötilan erinomaisen hallinnan. Termostaatilla on 2 vuoden takuu.

öljytäytteinen sähköpatteri Touch E3 Ohjausjärjestelmä

Kuten moni muukin Yali-valikoiman lämpöpattereista, Yali Digital on varustettu itsenäisellä kosketusnäytöllä, ja lisävalintana on myös WiFi-yhteys. Lämpöpatterit synkronisoidaan Touch E3 -kosketusnäytön kanssa siten, että siihen rakennetaan eri huoneita. Voit sitten ohjailla niiden lämpötilaa erikseen tai halutessasi myös yhdessä. Touch E3 -moduulista näet myös joustavasti energiankulutuksesi ja voit ohjata lämpötilaa älypuhelimellasi.

Öljytäytteisten lämpöpattereiden oikean tehon valinta

Millainen teho uusilta sähköpattereilta sitten vaaditaan? Sähköpattereiden tehon valintaan on olemassa tiettyjä laskukaavoja.

Standardin mukaisesti luokkaisesti eristetty keskivertorakennus, jonka kattokorkeus on 2,40–2,50 metriä, tarvitsee Suomen ilmastossa noin 70–75 W lämmitystehon lattianeliötä kohden. Laskiessasi muiden kattokorkeuksien tarvitseman tehon sinun kannattaa käyttää kaavaa 30 W/m³.

Jos talossasi ei ole lisäeristystä, ja lämmitys toimii muutoin hyvin, voit myös itse tarkistaa nykyisten lämpöpattereiden tehon. Näet sen yleensä löysäämällä hiukan lämpöpatterin seinätelinettä.

Voit myös laskea säästön ja takaisinmaksuajan, jos bi-metallitermostaatilliset sähkölämmittimet vaihdetaan uusiin Purmo sähkölämmittimiin elektronisella termostaatilla.

>> Kokeile laskuriamme <<

 

Saadaksesi apua lämpöpatterin valintaan, ota yhteys jälleenmyyjään tai paikalliseen sähköurakoitsijaasi.

Öljytäytteisen lämpöpatterin vaihtaminen

Mietitkö, miten vanhan lämpöpatterin vaihtaminen uuteen onnistuu? Aiheesta löytyy lyhyt opas blogistamme, mutta kannattaa muistaa, että sähköpattereiden vaihto on aina suoritettava valtuutetun sähköasentajan toimesta. On myös erittäin tärkeää, että valtuutettu sähköasentaja tekee kaikki kiinteät sähköasennukset. Asentaja auttaa sinua myös tarpeen tullen arvioimaan lämpöpatterin oikean tehon. Voit vaihtaa itse ainoastaan sähköpistokkeella varustettuja lämpöpattereita.

Loppujuen lopuksi vanhojen lämpöpattereiden vaihtaminen on kuitenkin helpompaa kuin moni uskoo. Omakotitalon lämpöpatterit voidaan vaihtaa yhdessä päivässä. Kokenut asentaja voi asentaa useita lämpöpattereita tunnissa, mutta koska aina on mahdollista kohdata erilaisia ongelmia, asentajat tyypillisesti laskevat tunnin työn lämpöpatteria kohden.

Jos asut kerrostaloasunnossa ja haluat vaihtaa asuntosi lämpöpatterit, on tärkeää selvittää voimassa olevat säännöt yhdessä kiinteistön omistajan tai taloyhtiön kanssa.

Öljytäytteisten lämpöpattereiden vaihdon kustannukset

Lämpöpattereiden vaihtamisesta koituu tietysti kustannuksia, mutta samalla kyseessä on investointi, joka tuo säästöjä alhaisemman energiankulutuksen myötä.

Lämpöpattereiden vaihdon kustannukset voidaan jakaa tuotteisiin ja asennukseen. Keski-Suomessa sijaitsevan keskikokoisen omakotitalon tapauksessa kahdeksan vanhan lämpöpatterin vaihtaminen Yali digital -lämpöpattereihin maksoi töineen noin 2 700 euroa. Työn osuus tästä oli noin 500 euroa. Pyydä tarjousta Purmon öljytäytteisistä lämpöpattereista jälleenmyyjältä.

Öljytäytteiset sisustuspatterit

Lämpöpattereiden ei tarvitse näyttää kömpelöiltä. Markkinoilla on tapahtunut paljon viimeisten 40 vuoden aikana.

Purmon tarjonnasta löydät kaikkea paneelilämpöpattereista koristeellisiin lämpöpattereihin. Joidenkin tuotteiden kohdalla on lisäksi yli 70 värivaihtoehtoa. Joten mikäpä estäisi lämpöpattereiden ottamisen osaksi sisustusta?

Yali öljytäytteinen lämpöpatteri sisustukseen

Yllä olevassa Yali Paradassa esimerkiksi on täysin sileä etupaneeli, ja se sopii kaikenlaisten modernien sisutusratkaisujen osaksi. Alla oleva Epok on puolestaan enemmän retrohenkinen sisustuspatteri. Epokilla on laaja värivalikoima.

öljytäytteinen lämpöpatteri valkoisella taustalla

Öljytäytteisten lämpöpattereiden hankinta

Etsi sinua lähinnä toimiva jälleenmyyjämme kätevän jälleenmyyjäkarttamme avulla.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply