Riittääkö lämmittimien teho kun pakkanen paukkuu?

Riittääkö lämmittimien teho kun pakkanen paukkuu?

Tämä ikuisuuskysymys askarruttaa monia sähkölämmittäjiä, kun ollaan vaihtamassa vanhat jo teknisesti käyttöikänsä lopussa olevat lämmittimet uusiin lämmittimiin. Hyvä lähtökohta on valita saman tehoiset lämmittimet kuin vanhat lämmittimet ovat, edellyttäen että talon energiatehokkuutta ei olla muutettu lisäeristyksellä tai korvaavilla lämmönlähteillä.

Oikein käytettyinä ilmalämpöpumpulla tai uudella paremman hyötysuhteen omaavalla varaavalla tulisijalla saadaan vuotuista kokonaiskulutusta pienenettyä 2-4000 kWh. Asukkaan rooli korostuu varsinkin tulisijan käytössä ja mikäli tulisijaa ei käytetä korvaavana lämmityksessä jatkuvasti, niin on suositeltavaa tehdä lämmittimien teho ja mitoitus varmuuden vuoksi suuremmaksi. Tarkka termostaatti toki hoitaa lämmittämisen oikein eikä synny turhaa lämpöä ja rahaa säästyy.

Uusissa kohteissa kuten omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa tehomitoitus tehdään sähkösuunnitelman yhteydessä sähkösuunnittelijan tai -urakoitsijan toimesta. Vanhan kohteen tehomitoitus perustuu vanhojen lämmittimien tehoon ja mikäli se on ollut riittävä riittää myös saman tehoiset uudet energiatehokkaammat lämmittimet tilalle.

Riittääkö lämmittimien teho?

Nyrkkisääntö kun lasketaan lämmittimien teho on 60W/m2 80-  90-lukulaisen talon ollessa kyseessä. Paremmin eristetyissä nykyaikaisissa matalaenergiataloissa riittää vähemmän. Mutta moni asia vaikuttaa lopulliseen riittävyyteen eikä suoralta kädeltä voi mitoitusta sanoa vaan talon mitoitus on tehtävä tapauskohtaisesti.

Lämmittimien vaihto sinänsä on asennusliikkeen suorittamana nopea ja luotettava työsuoritus josta saa kotitalousvähennyksen ja tuotetakuut ovat voimassa. Nykyaikaiset lämmittimet tarkkatoimisilla termostaateilla pitävät huolen siitä että huone on juuri halutun lämpöinen 0,2 asteen tarkkuudella. Esimerkiksi Yali Digital on suosittu peruslämmitin, joka sopii erinomaisesti remonttikohteisiin.

Lämmittimien ohjaus on helppo

Ohjaus voidaan tehdä kuhunkin huonetilaan langattomalla ohjaimella Tempco Touch E3 ja se yhdistettynä Wifin avulla internettiin niin älypuhelimella. Energiatehokkaammat lämmittimet yhdessä älykkään ohjauksen kanssa sekä asukkaan oma aktiivinen toiminta mahdollistavat jopa 20-30% pienemmän energiankulutuksen oli Motivan viisi vuotisen Elvari sähkölämmityksen tehostamisohjelma-projektin lopputulos.

Vapaa-ajan asunnoissa termostaatin pakkassuojaus-ominaisuus antaa turvaa jäätymiseltä ja peruslämpöinen mökki saadaan helposti etäohjauksen avulla mukavuuslämpöön ennen mökille saapumista.

Oikein mitoitetuilla, säädetyillä ja ohjatuilla lämmittimillä saavutetaan merkittävää säästöä asumismukavuudesta tinkimättä eikä pieni ylimitoituskaan tarkan termostaatin ansiosta ole tuhlausta vaan antaa riittävän tehoreservin silloin kun pakkanen yrittää yllättää.

Sisäilman laatua tutkivissa mittauksissa todettiin, että asunnon sisäilmasto tuntui viileämmältä ja miellyttävämmältä uusien seinäradiaattoreiden myötä, vaikka sisälämpötila ei ollut muuttunut.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply