Nuku hyvin viileässä makuuhuoneessa

Nuku hyvin viileässä makuuhuoneessa

Viileässä makuuhuoneessa on helpompi saavuttaa hyvä yöuni. Nuku hyvin varsinkin kesällä kun aurinko lämmittää taloa lähes kellon ympäri. Makuuhuoneen lämpötilaa on hyvä saada tarvittaessa alennettua.

Miksi hyvä uni tulee paremmin viileässä?

Nukumme hyvin viileässä makuuhuoneessa koska peitto eristää lämpöä. Ihminen tuottaa nukkuessaan* noin 50 W lämpöä ja sen on jotenkin haihduttava. Peiton alla lämpöä haihtuu lähes ainoastaan nukkujan pään kautta. Kun keho on eristetty peitolla, se ei pääse luovuttamaan lämpöä. Keho haihduttaa kuitenkin kosteutta,  jonka vuoksi myös vuodevaatteet voivat tuntua yöllä kosteilta.

Ihminen on maailman paras termostaatti joka reagoi välittömästi lämpötilan eroihin. Lämpöero kehon pintalämpötilan ja huonelämpötilan välillä saa aikaan sen, että kehon lämpö alkaa siirtyä huoneeseen. Kun makuuhuoneen lämpötila lasketaan 24-asteesta 20-asteeseen myös päätä ympäröivä lämpötila laskee noin 34-asteesta 30-asteeseen. Nukumme paremmin ja stressittömämmin kun päätä ympäröivä lämpötila ei nouse yli 30 ° C. Tästä syystä viileässä makuuhuoneessa saa hyvä unen paremmin kuin lämpimässä.

Purmo ei tarjoa ilmalämpöpumppuja ja muita ratkaisuja kodin viilentämiseen Pohjoismaissa. Nämä tuotteet löytyvät helposti rautakaupoista tai verkkokaupoista ja usein myös varsin edulliseen hintaan. Makuuhuoneen lämmitysratkaisu kannattaa miettiä niin, että talvella kun lämmitysjärjestelmä on päällä, voi lämpötilaa kuitenkin alentaa makuuhuoneessa.

Makuuhuoneen patterit

Purmo-Plan-Compact-Sovrum_01

 

Makuuhuone on paikka jossa rentoudutaan ja nukutaan hyvin. Makuuhuoneen lämpötilan tulisikin olla noin kaksi astetta alempi kuin muissa huoneissa ja optimaalisena nukkumislämpötilana pidetään noin 18 ° C. Oikeat sisäilman olosuhteet, eli oikea lämpötila ja riittävä kosteus vaikuttavat hyvinvointiin ja kunnon yöuniin. Vesikiertoiset lämpöpatterit ja sähköpatterit ovat molemmat toimivia vaihtoehtoja lämpötilan optimaaliseen alentamiseen.

Lämpöpattereiden sijainnin suunnittelu on tärkeää ja niiden tulisikin olla mieluiten ikkunan alla (vaakasuuntaiset lämpöpatterit) tai sen sivussa (pystysuuntaiset patterit). Makuuhuoneen pattereiden sijoittelu on hyvä suunnitella jo aikaisessa vaiheessa, jolloin patteri ei tule liian lähelle sänkyä tai estä kaappien ja ovien avaamista.

Lattialämmitys makuuhuoneessa

Floor-heating(for-exceptional-use)

Myös lattialämmitys on käytännöllinen ratkaisu makuuhuoneen lämmittämiseen. Järjestelmä on täysin piilossa lattian alla, joten voit sisustaa makuuhuoneen kaikki seinät haluamallasi tavalla. Enää ei tarvitse myöskään pelätä että sänky olisi vain yhdessä asennossa tarpeeksi kaukana patterista.

Makuuhuoneen lattialämmityksen asentamisessa kannattaa ottaa huomioon, että lattiaan on parasta valita joku luonnonmateriaali kuten kivi, laatoitus tai laminaatti jotka johtavat lämpöä tehokkaasti. Oikea lattiamateriaali auttaa ylläpitämään mukavaa lämpötilaa makuuhuoneessa. Jos aiot asentaa lattialämmityksen makuuhuoneeseen, muista myös valita jalallinen sänky. Lisäksi kannattaa huomioida se, että lattialämmitys reagoi pattereita hitaammin esimerkiksi lämpötilan yölliseen alenemiseen.

Makuuhuoneen viileyden säätely

Makuuhuoneen yksilöllinen lämpötilan ohjaus sopeuttaa makuuhuoneen lämpötilaa käyttäjien arjen mukaan. Yksilöllinen ohjaus lisää mukavuutta ja tuo myös suuria säästöjä, koska se alentaa lämpötilaa silloin kun huone ei ole käytössä. Säästöt nousevat lähes 50% verrattuna järjestelmään jossa ei ole säätelyä ja 20-30% verrattuna järjestelmiin, joissa on koko rakennuksen alueella yhteiset lämpötila-anturit.

*  Valveilla ihminen tuottaa lämpöä koostaan riippuen noin 100W ja liikkuessaan, juostessaan tai lenkkeillessään jopa 1000 W.

Mikko Iivonen

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply