Pienennä kodin sähkönkulutusta – Energiatehokkaammat patterit?

Pienennä kodin sähkönkulutusta – Energiatehokkaammat patterit?

Miten pienentää lämmityssähkönkulutusta? Ovatko energiatehokkaammat patterit ratkaisu siihen? Onko sellaisia edes olemassa? Moni miettii mahdollisuuksia pienentää kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmityssähkönkulutusta. Keinoja on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisia alkaen rakennuksen rakenteiden lisäeristämisestä. Ikkunoiden ja ovien vaihto tiiviimpiin, ylä- ja alapohjan eristeiden lisääminen, ulkovaipan eristäminen ja niin edelleen ovat hyviä keinoja – joskin kalliita ja jossain kohdin myös takaisinmaksuajan suhteen kannattamattomia.

Nopeita ja hyödyllisiä keinoja ovat lämmityksen ohjaustekniikkaan, lämmönluovutukseen ja talteenottoon perustuvat ratkaisut. Ilmalämpöpumppu on ollut yksi suosituimmista ja nopeasti itsensä maksavista keinoista. Tosin se ei aina yksin Suomen ilmasto-olosuhteissa riitä, vaan se vaatii erilaisia peruslämmitysmuotoja tuekseen kuten varaavan tulisijan, mikäli sellainen on tai on mahdollista asentaa. Jotain on kuitenkin unohtunut? Pientalorakentamisessa 80-luvulla sähkölämmitys oli suurimmassa suosiossaan koskaan ja nyt näitä lämmittimiä tulee vaihtoon kasvavassa määrin. Nämä patterit ovat tulleet käyttöikänsä loppupäähän. Onneksi tämä vaihto mahdollistaa energiataloudellisen lämmityksen, joka samalla parantaa asumismukavuutta ja -viihtyvyyttä. Sähkölämmittimien ohjaus- ja säätötekniikka on parantunut vuosien varrella huomattavasti. Nykyään sähkölämmitys on osa talotekniikkaa etäohjauksineen.

Korjausvelka on vuosittain yli 100 tuhatta lämmitintä ja patteria. Motiva on omassa Elvari-Pientalon sähkölämmityksen tehostamisohjelmassaan saavuttanut jopa 30% säästön. Lämmittimien vaihtaminen uusiin nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin mahdollistaa merkittävän säästön sähkölaskussa. Laitteet ja välineet ovat jo olemassa. Kuluttajalle tämä tarkoittaa matalan koron aikana järkevää takaisinmaksuaikaa lämmitininvestoinnille ja sen jälkeen 250-400 euron vuotuista säästöä. Kyse on Motivan mukaan energiatehokkuuteen tehtävästä investoinnista ja asukkaan omasta halusta panostaa säästöön.

 

“Energiatehokkaammat patterit” Ecodesign-direktiivin ansiosta

Purmo Sähkö on ottanut vuonna 2018 voimaan tulevan Ecodesign-direktiivin lähtökohdaksi kehittäessään uutta lämmitinsukupolvea.

Yali-lämmitinmallistot Yali Digital, Parada ja Ramo täyttävät uuden direktiivin vaatimukset. Direktiivi vaatii, että kaikissa lämmittimissä pitää olla timer ajastin, joko päivä tai viikko ajastin. Myös muita toimintoja voi/pitää olla lämmittimessä, kuten avoimen ikkunan tunnistin , mukautuva käynnistyksen ohjaus ja lämmityksen etäohjaus. Direktiivi määrittää standby toiminnon enimmäistehonkulutuksen lämmittimelle.

Purmon öljytäytteisten lämmittimien muut tunnetut hyvät ominaisuudet kuten sopivuus hengitystie-allergikoille, huoneilma ei kuivu eikä pöly kierrä ja pala, tarkka termostatti ilman turhaa lämmittämistä, matala pintalämpötila, luja rakenne ja tasainen miellyttävä lämpötila antaa monta hyvää syytä vaihtaa vanhat ja vikaantuneet lämmittimet uusiin.

Purmon lämmittimet on etäohjattavia internetin avulla. Lämmittimet yhdistetään ohjaimeen Tempco Touch E3 johdottomasti ja se taas WiFi-verkkoon. ClerverTouch sovelluksen avulla voi kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmitystä ohjata, seurata ja valvoa helposti mobiilista.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply