Me kutsumme sisätiloissa liikkuvaa ilmaa vedoksi. Veto siirtää lämpöä iholtamme ilmaan, minkä tunnemme viileytenä. Lämpöhävikin määrä riippuu suurelta osin ympärillämme liikkuvan ilman nopeudesta, ja vähäinenkin nopeuden kasvu lisää kehon lämpöhävikkiä tuntuvasti. Suuret ilmannopeudet saattavat johtua esimerkiksi kylmästä ikkunasta, lattiasta tai seinistä. Veto on erityisen tavallista ikkunoiden alla, koska viileä ikkunalasi viilentää sitä koskettavaa ilmaa. Koska kylmä ilma on lämmintä raskaampaa, se valuu alaspäin ja peittää lattian kuin kylmä matto. Kylmä ilma viilentää lattiaa ja jalkoja, ja koko huone tuntuu kylmältä. Ikkunan lähellä istuva henkilö saattaa kokea kylmän ilman vetona.
Torju kylmä veto
Torju kylmä veto sijoittamalla ikkunan alle lämpöpatteri. Siitä ylös nouseva lämpövirtaus ehkäisee kylmän ilman valumista alaspäin. Vedon tunne katoaa ilman nopeuden ollessa korkeintaan 0.10-0.15 m/s.
Lämpöpatterin paras sijainti on ikkunan alla, koska silloin se ehkäisee kylmän ilman leviämistä lattialle. Patterin lämpösäteily kompensoi myös viileän ikkunalasin hohkaamaa kylmyyttä. Lämpöpattereita on saatavilla sekä standardimallisina että sileällä etupaneelilla. Valitse konvektori, jos haluat todellisen tehopaketin. Kun etsit tyylikästä yksityiskohtaa sisustukseen, valitse jaeradiaattori. Kaikki näistä vaihtoehdoista mahtuvat ikkunan alle.
Lämpöpatterin voi asentaa myös sisäseinälle. Siitä on joissain tapauksissa hyötyä, varsinkin jos ikkunan alla on vähän tilaa. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu energianäkökulmasta katsottuna, koska patterin sijoittaminen sisäseinälle lisää tilan lämpöhävikkiä. Ikkunan viereen asennettu pystysuora lämpöpatteri kompensoi kylmää vetoa muttei kuitenkaan estä sitä.
Sisäseinille tai ikkunan viereen asennetut pystysuorat ja vaakasuorat lämpöpatterit antavat toisaalta miellyttävän lämmön tunteen, kun niiden ohi kuljetaan. Tällaiset ratkaisut ovat usein myös arkkitehtonisesti tyylikkäitä.