Mökin sähkönkulutus kuriin

Mökin sähkönkulutus kuriin

“Alhaisempi mökin sähkönkulutus, lämmityksen etäohjaus sekä parempi sisäilmasto” kuului toimeksianto kun Kiinteistöyhtiö Oy Köpmannastugan Ab halusi remontoida Äkäslompolossa sijaitsevan lomamökkinsä. Tekstiviesteillä toimiva ohjausjärjestelmä asennettiinkin jo syksyllä 2014, jotta omistajat saattoivat säädellä lämmitystä etänä, sillä matkaa mökille kertyy 600 km. “On selkeä mukavuustekijä, että voi asettaa mökkiin lämmön kohdilleen ennen vuokralaisten saapumista. Matka on pitkä ja on mukava saapua valmiiksi lämmitettyyn mökkiin”, sanoo Ingmar Vikström, yksi osakkeenomistajista.

mökin sähkönkulutus kuriin uusilla pattereilla
16 hengen mökki sijaitsee Ylläksellä.

Parempi turvallisempi sisäilmasto

Seuraavana vuonna omistajat päättivät myös vaihtaa patterit uusiin öljytäytteisiin sähkölämmittimiin. “Vanhat patterit asennettiin mökin rakentamisen yhteydessä vuonna 1989 ja ne olivat jo parhaat päivänsä nähneet”, kertoo Vikström. 16 hengen mökissä on 6 huonetta ja usein siellä asuukin useampi perhe samanaikaisesti. “Makuuhuoneiden ovien ollessa suljettuina öisin, saattoi huomata miten epätasaisesti patterit toimivat. Oli ihan tuurista kiinni onko huoneessa kuuma vai kylmä”, lisää Vikström. Vanhojen bimetallitermostaateilla varustettujen sähköpattereiden kohdalla hystereesi eli lämpötilaero voi olla jopa 6 astetta, minkä vuoksi sisäilmastossa on selvästi aistittavissa jyrkkiäkin eroja.

Vanhat patterit haisivat välillä palaneelta pölyltä ja olivat jopa kuumia koskettaa. “Oma tyttäreni poltti itsensä pahasti patteriin 80-luvulla juuri täällä Äkäslompolossa ja koska mökillä käy paljon lapsia, halusimme varmistua ettei vastaavaa pääse tapahtumaan”, sanoo Leif Nyström, joka on myös osakkeenomistajana yhtiössä.

Tuuletustoiminnolla varustetut uudet patterit

Vuonna 2015 vanhat patterit vaihdettiin Purmon öljytäytteisiin sähkölämmittimiin. Yleisiin tiloihin ja keittiöön asennettiin sileäpintaiset Yali Parada -lämmittimet. Makuuhuoneiden malliksi valikoitui puolestaan klassisempi Yali Digital. Yali-sarjan patterit on varustettu elektronisella termostaatilla, joka toimii 0,2 asteen tarkkuudella taaten tasaisen ja vakaan sisäilmaston. Yali-lämmittimissä on myös vankka teräsrakenne, mistä on etua, sillä mökissä liikkujilla on usein yllään monot ja muita ulkoiluvarusteita. Toinen selkeä etu, on lämmittimien tuuletustoiminto. Kun talossa on paljon ihmisiä, tarvitaan lisää tuloilmaa ja niinpä vuokralaiset avaavat tuuletusikkunan. Tällöin lämmittimet menevät automaattisesti pois päältä, kunnes lämpötila saavuttaa etukäteen ohjelmoidun arvon, minkä jälkeen ne kytkeytyvät takaisin päälle.

Uudet patterit mökille
Vuonna 2015 vanhat patterit vaihdettiin Purmon öljytäytteisiin sähkölämmittimiin.

Mökin sähkönkulutus pienemmäksi uusilla lämmittimillä

Paremman sisäilmaston lisäksi etäohjausjärjestelmä ja uudet sähkölämmittimet saivat aikaan sen, että mökin sähkönkulutus pieneni. “Arvioimme, että investointi maksaa itsensä takaisin noin parissa vuodessa ja olemme jo huomanneet 15 % säästön energiankulutuksessa”, sanoo Vikström. On toki mahdotonta arvioida paljonko sääolosuhteilla on vaikutusta lopputulokseen, mutta selvää säästöä on joka tapauksessa syntynyt. “Suurimman vaikutuksen meihin talkoolaisiin teki se, miten helposti ja nopeasti itse pattereiden vaihto sujui – neljässä tunnissa koko mökki oli valmis”, naurahtaa Vikström. “Asensimme patterit seinille itse, mutta sähkötyöt jätimme valtuutetulle sähköasentajalle.”

 

Olisiko aika laittaa mökin sähkönkulutus kuriin ja parantaa samalla sisäilmastoa?

Tilaa Purmon lämmittimet kätevästi verkosta:

Purmo sähkölämmittimet

Tai löydä lähin jälleenmyyjäsi:

Katso kartalta

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply