Sähköpatteri voidaan sijoittaa minne vain, koska se ei ole riippuvainen putkistosta. Ikkunoista tuleva veto on epämiellyttävää ja viilentää lattiat, mutta patteri tekee olon viihtyisämmäksi. Hyvä sijainti sähköpatterille onkin ikkunan alla ja sen pitäisi mieluiten olla myös koko ikkunan levyinen. Jos haluat istuskella ikkunan edessä, jonka luona on ilmanottoaukko, niin patteri huolehtii vedosta silloinkin. On olemassa kahdenlaisia sähköpattereita eli suljettuja lämmittimiä ja virtauslämmittimiä.
Virtauslämmitin
Virtauslämmitin toimii niin, että se lämmittää ilmaa. Siksi patterin pinta on usein kuuma. Olemme mitanneet pinnan lämpötilaksi jopa yli 170 ° C patterin ollessa vasta puoliteholla. Tästä syystä lämmitetty ilma saattaa tuntua kuivalta ja haista palaneelta pölyltä. Lämmin ilma on kevyempää kuin kylmä ilma, jolloin ilma virtaa ylöspäin. Tätä kutsutaan konvektioksi.
Olemme mitanneet, että ilman lämpötila patterin ympärillä voi ylittää jopa 100 °C. Tämä on virtauslämmittimen toimintaperiaate, eli sen lämpösäteily on paljon pienempi. Lämmin ilma leviää huoneeseen, nostaa lämpötilaa ja lämmittää huoneen pintoja, joka vie aikaa. Siksi täytyykin odotella jonkin aikaa ennen kuin lämpötila tuntuu mukavalta, kun mökki, jota pidetään alemmassa lämpötilassa kun siellä ei oleskella, lämpenee. Syynä on se, että ilma on huono siirtämään lämpöä. Voit verrata vaikutusta esimerkiksi niin, että kastat kätesi 60-asteiseen veteen kuin että menisit 60-asteiseen saunaan. Vesi polttaa, koska neste on hyvä siirtämään lämpöä, mutta saunassa se ei juurikaan tunnu, koska ilma on huonompi siirtämään lämpöä. Suljettu lämmitin säteilee pinnasta toiseen, jolloin ne lämpenevät nopeammin. Virtauslämmitin säteilee myös jonkin verran, mutta paljon vähemmän kuin suljettu lämmitin. Virtauslämmitin käyttää yleensä noin 1/3 lämpösäteilyä ja noin 2/3 virtauslämpöä ja useimmiten lämpösäteilyn osuus on paljon pienempi.
Suljettu lämmitin
Suljettu lämmitin on nimensä mukaisesti suljettu ja sen sisällä on nestettä ja sähkövastus. Se lämmittää nesteen nopeasti, jopa muutamassa minuutissa. Patterin sisällä kiertävä neste antaa tasaisen lämmön koko patterin pinnalle. Toinen tärkeä asia on se, että pinta pitää tasaisen lämmön, vaikka patteri olisi pienemmällä. Tavallisesti patteri menee välillä päälle ja pois päältä. Jos huoneessa on 1000 W -patteri elektronisella termostaatilla ja sen lämmitystarve on vain 150 W, on koko lämmitysteho päällä vain 15% ajasta ja sammuksissa 85% ajasta. Sama koskee molempia, eli virtauslämmittimiä ja suljettuja pattereita. Virtauslämmitin kuitenkin vaihtelee lämpötilaa paljon enemmän kuin suljettu, koska nesteellä on tasoittava vaikutus. Suljettu patteri käyttää noin 30-50% energiaa lämpösäteilyyn, ja noin 50-70% virtauslämpöön, eli se käyttää enemmän lämpösäteilyä verrattuna virtauslämmittimeen. Suljetusta patterista saa eniten irti, kun ei valitse raskaita verhoja tai huonekaluja, koska tällöin yhtään lämpösäteilyä ei mene hukkaan. Jos ei ole muita vaihtoehtoja kuin asettaa sohva patterin eteen, niin ei huolta, koska kuten jo lukion fysiikan tunneilla opetettiin, niin energia on voittamaton eli virtauslämpö lämmittää huonetta joka tapauksessa.
Virtauspatterin ja suljetun patterin vertailu
Jotkut ovat sitä mieltä, etteivät suljetut patterit sovi mökille, koska niillä kestää liian kauan nostaa lämpötila sopivaksi. Tämän vuoksi teimme vertailutestin. Kuvassa näkyvät kilpailijan virtauspatterin ja Purmon suljetun patterin testitulokset. Molemmat patterit ovat voimakkuudeltaan 800 W ja annoimme niiden lämmetä erityisesti sitä varten suunnitellussa testihuoneessa 14 °C:sta 19 °C:een. Lämpeneminen kesti noin 4 tuntia virtauspatterilla ja 4 tuntia ja 22 minuuttia suljetulla patterilla eli eroa oli vain 22 minuuttia. Ero on sen verran pieni, ettei sillä ole juurikaan vaikutusta. Sen lisäksi on muistettava, että lämpömittari osoittaa vain ilman lämpötilan, eikä se ota huomioon miltä lämpötila tuntuu käytännössä. Meistä tärkeämpää on kuitenkin suljetun patterin lämpösäteilyllä saavutettava mukavan pehmeä lämpö.