Tunturiin rakennettavan mökin sähkölämmitys

Tunturiin rakennettavan mökin sähkölämmitys

Olemme aikeissa rakentaa vapaa-ajan asunnon tunturiin. Pinta-ala tulee olemaan noin 70 m² ja tulemme panostamaan erityisesti eristyksiin. Harkinnassa on tällä hetkellä mökin sähkölämmitys, eli sähköpatterit ja erillinen lämminvesivaraaja. Mökki tulee olemaan tyhjillään melko pitkiä aikoja.

Kannattaisiko tällaisessa tapauksessa jättää mökkiin ylläpitolämpö vai säilyttää sitä asumattomat ajat kylmillään? Onko olemassa ulkoisia termostaatteja, joilla voisi ohjata useampia pattereita isossa huoneessa? Ja voiko niitä hallita kännykällä? Entä mitä tulisi ottaa huomioon ilmanvaihdossa silloin, kun mökki on tyhjillään (talviaika)?

Haluaisimme siis kuulla hieman asiantuntijan mielipiteitä vapaa-ajan asunnon lämmityksestä.

Wille

 

Hei!

Olette oikeilla jäljillä, sillä usein juuri sähköpatterit ovat paras vaihtoehto kuvailemassasi tilanteessa. Purmolla on tarjota kaksi erilaista ratkaisua lämmityksen ohjaukseen.

Mikäli asunnolla on pääsy internetiin reitittimen ja wifin avulla, löytyy ratkaisu öljytäytteisistä sähköpattereista (Yali Digital, Parada tai Ramo) yhdistettynä Touch E3 -ohjausjärjestelmään. Näin asunnon kaikkia sähköpattereita voidaan ohjata langattomasti joko älypuhelimelle ladattavalla sovelluksella tai suoraan tietokoneelta. Tämä on erityisen kätevää silloin, kun mökki on kaukana asuinpaikasta.

Sähköpatterit synkronoidaan Touch E3 -järjestelmään määrittelemällä eri huoneita, joiden lämpötilaa voidaan sitten erikseen säätää. Myös kaikkien huoneiden lämpötilan säätäminen yhdellä kertaa on mahdollista. Touch E3 on myös kätevä tapa seurata energiankulutusta.

Toinen tapa ratkaista lämmityksen etäohjaus, on Yali Comfort tai Epok yhdistettynä Purmon GSM-järjestelmään, joka mahdollistaa pattereiden säätämisen tekstiviestillä. Ohjaus vedetään GSM-moduulista eri pattereihin, jotta niiden lämpötilaa voidaan sitten nostaa tai etukäteen määriteltyjen arvojen välillä. Niinpä tämä malli onkin helpointa ottaa käyttöön uudisrakennuksissa. Muussa tapauksessa voidaan GSM-moduuli yhdistää patterikäyttöiseen Tempco Clock -kauko-ohjaimeen, joka kommunikoi langattomasti eri pattereiden kanssa. GSM-ohjaus ei näin ollen vaadi wifiä.

Mökissä olisi hyvä olla tietty ylläpitolämpö, jos siellä on esimerkiksi vesijohtoja, jotka saattaisivat muutoin jäätyä. Purmon sähköpattereiden toiminnan kannalta tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Käytännössä pattereille ja niiden sisältämällä öljylle ei tapahdu kylmässä muuta kuin öljyn jähmettymistä, joka katoaa uudelleen lämmitettäessä. Yali Digital, Parada ja Ramo -pattereissa on 0,5-10 °C välille ohjelmoitavissa oleva jäätymissuoja. Yali Comfortissa jäätymissuoja on 7 °C asteen tienoilla. On olemassa hieman eri koulukuntia ja toiset väittävätkin, että taloa ei saisi viilentää enempää kuin 14 asteeseen, mutta toisaalta toisessa vaakakupissa painavat lämmityksen kustannukset.

Mitä ilmanvaihtoon tulee, kannattaa ottaa huomioon, että mitä kylmempää ilmaa asuntoon tulee, sitä enemmän pattereiden on työskenneltävä ylläpitääkseen oikean lämpötilan. Tietty minimi-ilmanvaihto on luonnollisesti hyvä säilyttää, sillä muuten voi kosteus aiheuttaa ongelmia.

Purmo tuotteiden jälleenmyyjät löytyvät täältä.

Terveisin,
Rickard

Yali Digital on moderneilla ominaisuuksilla varustettu klassinen sähköpatteri.
Yali Digital on moderneilla ominaisuuksilla varustettu klassinen sähköpatteri.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]