Kodin sähkönkulutus kuriin – viisi käytännön vinkkiä

Kodin sähkönkulutus kuriin – viisi käytännön vinkkiä

Kodin sähkönkulutus on asia, jota kannattaa pohtia asuipa sitten uudessa tai vanhassa talossa. Itse asiassa hyvällä eristyksellä ja tehokkaalla lämmitysjärjestelmällä varustettu moderni uudistalo saattaa kuluttaa enemmän energiaa per neliö kuin 20-luvulla rakennettu talo. Mistä tämä sitten johtuu? Etenkin kodin sähkönkulutus riippuu paljolti ihmisistä. Nykyään arjessa on apuna valtava määrä erilaisia sähkölaitteita, jotka toimivat myös “ilmaisina” lämmönlähteinä tuottaen jopa puolet talon lämmöntarpeesta. Samalla nämä laitteet kuitenkin muodostavat lämmityksen lisäksi merkittävän piikin energiankulutuksen kokonaismäärään. Huolimatta siitä mikä lämmitysjärjestelmä on käytössä, on sen tehokas ohjaus tärkeää. Vain täten on energiakustannusten alentaminen todella mahdollista. Energiansäästäminen onkin helpointa aloittaa laittamalla kodin sähkönkulutus kuriin.

5 vinkkiä, joilla kodin sähkönkulutus pienenee

 1. Ota lyhyempiä suihkuja
  Puolittamalla suihkussa vietetyn ajan ja täten vähentämällä lämpimän veden käyttöä voit säästää energiankäytössä jopa 10 %. Käyttöveden kulutuksessa voi myös säästää täyttämällä astianpesu- ja pyykkikoneen aina täyteen asti.
 2. Alenna sisälämpötilaa yhdellä asteella
  Jokainen laskettu lämpöaste tuo mukanaan keskimäärin 5–7 % säästön energiankulutukseen. Huoneissa, jotka eivät ole jatkuvasti käytössä, voi lämpötilaa laskea reippaamminkin.
 3. Älä ylilämmitä taloa
  Ylimääräisen lämmön päästäminen ulos ikkunoita avaamalla on itse asiassa energian tuhlausta. Mikäli huone tuntuu aamuisin liian lämpimältä, kannattaa hyödyntää yöalennusta sen sijaan että tuulettaisi lämmön pois.
 4. Älä jätä tietokoneita käyntiin
  Tietokone kuluttaa enemmän energiaa kuin uskoisi ja mikäli annat koneen olla käynnissä vuorokaudet läpeensä, näkyy se varmasti myös sähkölaskussa. Sama koskee toki myös muita kodin sähkölaitteita.
 5. Käytä energiansäästölamppuja
  Kodin sähkönkulutus on etenkin talviaikaan lämmityksen ja sähkölaitteiden lisäksi pitkälti sidoksissa valaistukseen. Energiansäästölamput ovat yksinkertainen tapa pienentää sähkölaskua, sillä ne kestävät jopa 10 kertaa niin pitkään kuin tavalliset hehkulamput ja käyttävät vain viidenneksen hehkulamppujen vaatimasta energiamäärästä. Myös energiansäästölamput kannattaa toki sammuttaa tyhjistä huoneista.

Jo näillä viidellä yksinkertaisella vinkillä on kodin sähkönkulutus helppo saada vähenemään. Seuraava askel voisi olla matalalämpöjärjestelmään kytketyt patterit.

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply