Vanhan talon lämmitysjärjestelmän vaihto vesikiertoiseksi?

Vanhan talon lämmitysjärjestelmän vaihto vesikiertoiseksi?

KYSYMYS
Omistan yksikerroksisen talon, jota käytetään vapaa-ajan asuntona ympäri vuoden. Talo on rakennettu vuonna 1927 ja se on suunniteltu kokoontumistilaksi – taloon kuuluu suuri, 100 m2:n kokoinen sali sekä 50 m2:n kokoinen osa, jossa on märkätila, keittiö ja yksi makuuhuone. Huonekorkeus vaihtelee 2,5 metristä 3,5 metriin talon eri osissa. Nykyään lämmitysmuotona on suora sähkölämmitys, jota on myöhemmin (10 vuotta sitten) täydennetty lisäämällä ilmalämpöpumppu suureen saliin. Ilmalämpöpumppuja on kaksi. Toinen ei toimi. Nyt harkitsemme lämmitysmuodoksi maalämmön ja jaeradiaattorien (Purmo Delta) yhdistelmää, mutta se edellyttää jonkin verran putkiasennuksia. Vaihtoehtona on ottaa käyttöön sähköpatterit (Epok).

Maalämmön etu on siinä, että se on samalla ratkaisu lämpimän veden tarpeeseemme (esim. märkätilan lattialämmitys). Sähköpatterien etu on matala ylläpitölämpö ja kun ottaa huomioon aurinkokennojen kehityksen, ajatus omasta ladattavasta akusta tai sähköautosta jne. tuntuu todennäköiseltä tulevaisuudenkuvalta. Haittapuolena maalämmössä ovat suuret asennuskulut (suurin piirtein sama kuin asentaisimme aurinkokeräimen katolle), sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen vahingoittaminen. Osaatteko antaa meille viisaita neuvoja? Kumpi on tulevaisuuden lämmityksessä kova sana, vesikierto vai aurinkosähkö? Onko vanhan talon lämmitysjärjestelmä helppoa vaihtaa vesikiertoiseksi? Miten ratkaisemme lyhyellä tähtäimellä lämpimän veden tarpeemme, jos valitsemme sähkön?

Terveisin Eva

 

VASTAUS
Vesikiertoinen järjestelmä on aina joustavampi ratkaisu kuin pelkästään sähkölämmitykseen perustuva järjestelmä, koska siihen voidaan yhdistää useita eri lämmitysmuotoja. Myös aurinkosähkö, jos toteatte sen parhaaksi vaihtoehdoksi. Mutta valinta riippuu myös siitä, kuinka paljon käytätte taloa. Vesikiertoisen järjestelmän takaisinmaksuaika on pitkä, etenkin jos taloa käytetään harvoin. Nykyään on olemassa hyviä ratkaisuja, joissa sähkölämmitystä voidaan etäohjata Wifin ja sovellusten avulla. Tällaisessa järjestelmässä lämpötilaa voidaan nostaa ja laskea helposti etänä ja tällä tavoin vähentää sähkönkulutusta. Vastaavia ratkaisuja on kehitetty myös lämpöpumppuihin.

Vanhan talon lämmitysjärjestelmän vaihto?

Suosittelen, että pyydätte tarjouksen molemmista ratkaisuista ja teette vertailua varten muutaman erilaisen arvion rakennuksen käytöstä ja lämmityksen tarpeesta sekä sähkökuluista. Koska ala kehittyy juuri nyt valtavan nopeasti sekä patterien että aurinkosähkön suhteen, on luonnollisesti vaikea ennustaa tulevaisuutta. Kaikki viittaa siihen, että kummankin ratkaisun kustannukset ovat jatkuvassa laskussa. Jos valitsette sähkövaihtoehdon, voitte käyttää sähkölämmitystä märkätiloissanne.

Ja muistakaa myös, että vanhan talon lämmitysjärjestelmän vaihto ja uusiminen nostaa rakennuksen arvoa.

Terveisin Jonas

Epok H, retrodesign.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]