Sähköpatterin oikean tehon laskeminen

Sähköpatterin oikean tehon laskeminen

Hei!
Taloni on 1850 rakennettu hirsirunkoinen talo, jossa huonekorkeus on 2,8 m. Taloa on remontoitu viimeksi 1995. Lattia fuskaa eniten ja sillekin tässä uusien remonttien edetessä jotain yritetään tehdä. Alakerrassa on keittiössä (pinta-ala n. 20 m2) toimivat vanha hella ja leivinuuni sekä työhuoneessa (pinta-ala n. 15 m2) ja olohuoneessa (pinta-ala 25 m2) kummassakin pönttöuunit. Pönttöuunit eivät tosin enää varaa kovin pitkään lämpöä eli kylmänä kautena ne saa lämmittää joka päivä.

Puulämmityksen rinnalla talossa on suora sähkölämmitys, jonka kustannuksia on tarkoitukseni minimoida. Vanhat leivänpaahdin-sähköpatterit ovat tiensä päässä, joten tilalle pitäisi keksiä uudet. Mietin, olisiko ratkaisuna Purmon öljytäytteiset Yali Digital ja Epok H. Olohuoneessa on kaksi ikkunaa, joten niiden alle laskeskelin Epok H 750 W /ikkuna. Työhuoneessa on myös kaksi ikkunaa, ja niiden alle menisi laskujeni mukaan Epok H 500 W/ikkuna. Keittiössä patteri jää pöydän päätyyn piiloon katseilta, joten sinne mietin Yali Digital 1000 W:sta. Eteiskäytävästä on käynti kylmäkuistille, joten siinä oven pielessä olisi syytä olla jokin systeemi blokkaamassa kylmää ilmaa, mutta mikä? Entäs kylmäkuistilla, joka on avoin 2. kerrokseen asti? Onko mitään järkeä laittaa mitään lämmönlähdettä sinne?
Mitä ajattelet ja mitä suosittelet? Miten tehon laskeminen toimii?
t: Tanja

 

VASTAUS

Hei,

tehon laskeminen näyttää hyvältä ja olet tehnyt valinnat hyvin mitoitustehon ja mallien osalta. Keittiön, työhuoneen ja olohuoneen mitoitus riittänee kyseisillä tehoilla, á 60W/m2, kun vielä pönttöuunit ovat käytössä. Voit vielä tarkistaa vanhojen lämmittimien nimellistehot ja miten ne vastaavat uusien lämmittimien tehoja. Jos ne ovat riittäneet teholtaan niin ei hätää. Vanhojen rakennusten eristystasot saattavat olla niin ja näin joten pieni vara ei ole pahitteeksi.
Eteisen käytävään oven pieleen saattaisi sopia suljettu vertikaalinen lämmitin esim. Langila tai Sanbe, niitä saa nyt peräti yli 70 eri värisävyssä. Pystylämmitin estää kylmän vetoa säteilemällä lämpöä pystytasossa koko mitaltaan. Samoin öljytäytteinen vaakalämmitin lämmittää lattiaa säteilemällä lämpöä vaakatasossa. Kuisti onkin sitten haasteellisin kohde. Lämpö karkaa väkisin ylös, toki säteilylämpö lämmittää kohteen eli ihmiset jos lämmittimen sijainnin voi valita sopivasti. Jos kiinteää lämmitintä ei voi asentaa niin siirrettävä Kaba toimii väliaikaisena lämmittimenä hyvin. Oletan että kuistin eristystaso on vähäinen eli tila on joka tapauksessa sähkösyöppö.
Näillä tuotevalinnoilla saadaan tarkoituksen mukainen lämmitys toteutettuna ja energiansäästöä syntymään. Lisämausteena etäohjauksen avulla saadaan aina oikea lämpö oikeaan aikaan ja säästöä syntymään silloin kun ei olla paikalla ja voidaan pitää peruslämpöä mukavuudesta tinkimättä. Tutustu Purmon Tempco Touch E3 lämmityksen ohjaimeen jonka voi yhdistää Epok, Yali, Langila ja Sanbe lämmittimiin ja edelleen reitittimen ja internetin avulla myös mobiililaitteeseen.

Terveisin

Joni

Sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin.
Sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]