Lattia- vai patterilämmitys massiivihirsitaloon?

Lattia- vai patterilämmitys massiivihirsitaloon?

KYSYMYS:
Haluaisin mielipiteenne uuden talomme lämmönjaosta – kysymyksenä lattia- vai patterilämmitys? Talomme valmistuu Tampereelle tämän vuoden aikana. Meille tulee 1,5-kerroksinen massiivihirsitalo, kooltaan 155m2 (+ n. 50m2 matalaa tilaa). Seiniin ei tule lisäeristystä. Alapohja on puurossipohja, höyrynsuluton.
Eli ei ihan passiivimeininkiä.

Maalämpökaivo on jo asennettu. Nyt mietimme tiukasti kannattaako asentaa patterit vai vesikiertoinen lattilämmitys. Lattimateriaaliksi olemme valitsemassa n. 30mm paksua lattialankkua, mahdollisesti mäntyä. Ulkonäkönsä puolesta olemme viehättyneet Purmon sisutuspattereihin, mutta mikä olisi mielestänne tilanteessamme talon lämpimänä pysymisen kannalta paras lämmönjakoratkaisu? Onko riski että lattialämmitys ei lämmitä taloa tarpeeksi, tai että ikkunat jäätyvät kovilla pakkasilla?

Kiitos jo etukäteen mielipiteestänne – lattia- vai patterilämmitys?

Terveisin, Krista

VASTAUS:

Radiaattorilämmitys on tässä tapaukessa termisesti parempi vaihtoehto: Vähemmän lämpöhäviöitä, parempi säädettävyys ja estää ikkunavedon. Lisäksi radiaattorit antavat paremman lämpökokemuksen, lämmön voi tuntea.  Lattialämmitys toimii huonosti paksun ja eristävän lankkulattian alla. Purmon valikoimasta löytyy varmasti myös esteettisesti hieno radiaattori.

Emme näe sellaista riskiä, ettei lattialämmitys lämmitä taloa tarpeeksi, mutta ko. tapauksessa joudutaan käyttämään varsin korkeita veden lämpötiloja, mikä ei ole hyväksi lankkulattialle. Lämpöhäviöt alaspäin kasvavat ja lämpöpumppu joutuu kovemmille. Ikkunat eivät jäädy lattialämmityksellä, kun ilmanvaihto on riittävä. Poistoilmalämpöpumppu yhdistettynä raitisilmaradiaattoreihin olisi ollut sekä kustannustehokas että termisesti miellyttävä vaihtoehto.

Terveisin Mikko ja Mia

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]