Oikean tehoisten pattereiden valinta

Oikean tehoisten pattereiden valinta

Hei

Olen remontoimassa -74 rakennettua omakotitaloa, jonka yhteydessä haluan päivittää vesikiertoiset patterit uusiin. Tällä hetkellä talossa on öljylämmitys, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus vaihtaa tuo maalämpöön tai ivlp:hen. Suurten ikkunoiden vuoksi patterit pitää olla 3000 mm pitkiä ja korkeus 300-450 mm välillä. Esim olohuoneeseen joka on 50 m², pitää valita kaksi tällaista, ja tv-tilaan 23 m², yksi. Eniten mietityttää kannattaako valita C11 vaiko C21. C11 mallissakin mielestäni pitäisi tehot riittää, mutta kun lämmitysjärjestelmä muuttuu, onko kannattavampaa valita nuo C21 mallit, vai peräti C22?

 

VASTAUS

Hei, Jari

Kiitos kysymyksestä. Tuntematta tarkemmin rakennusta, voimme antaa vain suuntaa-antavia suosituksia.

Kun edessä on siirtyminen lämpöpumppuun ja matalalämpöjärjestelmään, radiaattorit kannatta vaihtaa kertaluokkaa tehokkaampiin eli vanhat yksilevyiset, typpi 10, uusiksi 11-tyypiksi. Vanhat 11-tyypit uusiksi 21’ksi ja kaksikevyiset, vanhat 20 ja 21, uusiksi 22’ksi. Vanhat 22 kannattaa vaihtaa joko korkeammiksi/pidemmiksi uusiksi 22’ksi tai alkuperäisen mittaisiksi 33’ksi. Näillä muutoksilla lämmitysveden lämpötilaa voidaan alentaa noin 10 asteella, mikä parantaa lämpöpumpun lämpökerrointa, COP’tä, noin 20 %’lla.

On paras ottaa yhteyttä paikalliseen putkiasennusyritykseen ja pyytää tarjous valittavana olevista vaihtoehdoista sekä tarkastuttaa olosuhteet ammattilaisella. Purmon jälleenmyyjät löydät täältä.

Terveisin, Mikko ja Tommy

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]