Lämminvesivaraajalla varustetun kattilan vaihtaminen vuonna 1979 rakennetussa talossa

Lämminvesivaraajalla varustetun kattilan vaihtaminen vuonna 1979 rakennetussa talossa

KYSYMYS

Suunnittelemme vaihtavamme kattilan, joka meillä on ollut talossamme 39 vuotta. Kyseessä on lämminvesivaraajalla varustettu TMV-sähkökattila. Se toimii yhä täysin moitteettomasti. Talomme on vuodelta 1979, ja sen pinta-ala on noin 155 m2 1,5 kerroksessa. Nykyinen TMV-kattila on teholtaan 12 kilowattia, ja siinä on 20 ampeerin sulake. Lämmönkulutuksemme on noin 16 000 kilowattia.

Suurin osa löytämistämme kattiloista näyttää olevan teholtaan korkeintaan 9 kilowattia – riittääkö se talon lämmittämiseen talvella? Olemme luopuneet ajatuksesta hankkia lämpöpumppu, koska talossa on ns. yhden putken järjestelmä. Meille on sanottu, että vaihdosta ei ole meille juurikaan hyötyä.

Haluaisimme kuitenkin vaihtaa kattilaan, joka on yhteensopiva lämpöpumpun kanssa. Tämä lähinnä talon mahdollista myöhempää myyntiä varten. Uusi omistaja voisi halutessaan asennuttaa lämpöpumpun.

Kaipaisimme neuvoja sen suhteen, mitä meidän kannattaisi tehdä.

Ystävällisin terveisin Kjell

 

VASTAUS

Talonne nykyinen lämmitysjärjestelmä lienee mitoitettu siten, että järjestelmän syöttö- ja paluulämpötila ovat 80/60 astetta, kun ulkoilma on kylmimmillään. Lämpöpumppu toimii paremmin ja tuo enemmän säästöjä huomattavasti matalammissa lämpötiloissa. Lämpöpumpun kanssa lämmitysjärjestelmä mitoitetaan yleensä siten, että syöttö- ja paluulämpötila ovat 55/45 astetta. Sinun tapauksessasi kyse on siitä, nousisiko lämpötila riittävästi, jos syöttölämpötila on matalampi, eli toisin sanoen siitä, minkä verran ylimitoitusta lämmittimissä on. Mikäli lämmittimien tehot eivät riitä, tarvitaan ehkä uudet, suuremmat lämmittimet, jotta lämpöpumppu tuottaa riittävästi lämpöä. Mikäli putkien mitoitus on niukka, nekin voidaan joutua vaihtamaan, koska virtaus kasvaa matalan lämpötilan myötä.

Riittävästi lämpöä uuden kattilan avulla?

Yksi mahdollisuus tämän arvioimiseen on syöttölämpötilan laskeminen seuraavalla lämmityskaudella ja erittäin kylmällä säällä 55 asteeseen, jotta nähdään, onko talossa edelleen riittävän lämmintä. Jos tarvitsette uudet lämmittimet, teidän kannattaa pyytää tarjouksia kattilan vaihdosta uuteen sähkökattilaan ja verrata sen kustannuksia ja takaisinmaksuaikaa lämpöpumpun, uusien lämmittimien ja asennustyön kustannuksiin.

Terveisin Jonas

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]