Vanhojen jaeradiaattoreiden vaihtaminen

Vanhojen jaeradiaattoreiden vaihtaminen

KYSYMYS

Vanhojen jaeradiaattoreiden vaihtaminen kiinnostaa meitä. Meillä on vuonna 1946 rakennettu loma-asunto (pinta-alaltaan viileäkellarin kanssa noin 150 m2), jossa on vanhat, keskenään hieman erikokoiset valurautapatterit. Osa niistä on kuitenkin ruosteessa ja osa vuotaa aika ajoin vähän, joten harkitsemme niiden vaihtamista uusiin. Ilmeisesti tällaiset vanhat patterit päästävät myös paljon hukkalämpöä. Käytämme NIBE1255-maalämpöpumppua, jonka maksimimenolämpötila on 55–60°C.

Kysymys siis on, millaiseen patteriin meidän kannattaisi vaihtaa. Toiveena olisi ”hyvä mutta halpa” ja totta kai paras vaihtoehto. Ulkonäkö ei ole kovin tärkeä (vaikka pidänkin enemmän vanhan kuin modernin näköisestä). Tärkeintä on hyvä lämmönsiirto – vähintään yhtä hyvä kuin vanhoissa, mutta mielellään parempi.

Mikä muuten on tällaisen vanhan jaeradiaattorin teho? Miten ne pärjäävät uusille laitteille?

 

VASTAUS

Käypä vaihtoehto olisi vaihtaa vanhat jaeradiaattorit saman kokoluokan uusiin, moderneihin jaeradiaattoreihin, kuten vaikkapa Delta-merkkisiin. Silloin lämmöntuotanto säilyy suunnilleen ennallaan. Hyvä ja edullinen vaihtoehto on tavallinen paneeliradiaattori, esimerkiksi Plan Compact. Lämmöntuoton suhteen vanhat radiaattorit toimivat hyvin, mutta modernit paneeliradiaattorit ovat silti vielä tehokkaampia, ja esimerkiksi 10 cm paksu paneeliradiaattori vastaa teholtaan 14 cm paksua mutta muilta mitoiltaan vastaavaa paneeliradiaattoria.

Suosittelen, että pyydätte tarjouksia putkiasentajilta, jotta saatte lisätietoa, kustannusarvion ja myös apua vanhojen radiaattorien vaihtotyöhön.

Terveisin Jonas

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]