Puolet lämpöpatterista pysyy kylmänä

Puolet lämpöpatterista pysyy kylmänä

KYSYMYS:

Hei. Asun asumisoikeusasunnossa Guldhedenissä. Minulla on vesikiertoiset lämpöpatterit. Rakennusvuosi on 1945. Yksi pattereista on puolittain kylmä. Siis alapuoli on kylmä. Olen ilmannut sen tavallisesta paikasta ylhäältä. Ulos tuli vain vettä. Lämpöpatteriin menee kaksi putkea. Toinen on kuuma ja toinen kylmä. Olen ilmoittanut viasta, mutta en luota kiinteistönhoitajaan. Hänestä ei ole toistaiseksi kuulunut mitään. Millaisesta viasta voisi olla kysymys? Alempi putkista kulkee lattian suuntaisesti ja menee seinään.

 

VASTAUS:

Hei,

Sinun on kenties tarkistettava termostaatti ja/tai termostaatin venttiili. Huoneessa saattaa myös olla tarpeeksi korkea lämpötila, eikä lämpöpatterin tarvitse olla lämpimämpi. Kiinteistönhoitajan pitäisi voida auttaa sinua tässä asiassa.

Puolet lämpöpatterista pysyy kylmänä – lämpöpatterin yläosa on alaosaa lämpimämpi

Lämpöpatterille on ominaista, että sen yläosa on alaosaa lämpimämpi. Lämmin tulovesi johdetaan ylempään vaakasuoraan kanavaan. Sitten se luovuttaa lämpönsä patterin pinnan kautta ja jäähtyy huoneen lämmöntarpeen tahdissa. Tuloveden lämpötila vaihtelee ulkolämpötilan myötä, eli kylmällä säällä tulovesi on kuumempaa kuin lauhalla. Tulovesiputken termostaattiventtiili säätää virtaaman huoneen lämmöntarpeen mukaiseksi. Jos huoneen lämpötila on tässä tapauksessa sopiva, lämpöpatterijärjestelmä toimii hyvin.

Ihmiskäsi ei ole kovin hyvin lämpömittari. Käsi tuntee lämpöpatterin lämpimäksi mikäli sen pinta (eli lämpöpatterissa oleva vesi) on kättä lämpimämpi, ja kylmäksi, jos pinta on kättä kylmempi. Käsi tuntee siten vain suhteellisen lämpötilan. Lämpöpatterin metallipinta johtaa hyvin lämpöä, ja vain muutaman asteen ero voi tuntua kuumalta tai kylmältä. Kämmenen lämpötila on normaalisti noin 33 astetta. Jos ulkoilman lämpötila on esimerkiksi +5 astetta, tuloveden lämpötila saattaa olla 38 astetta ja poistoveden lämpötila (ja lämpöpatterin alareuna) 28 astetta. Silloin yläosa tuntuu lämpimältä ja alaosa kylmältä, aivan kuten kuvailit. On muistettava, että lämpöpatteri toimii (=luovuttaa lämpöä) vain silloin, kun sen lämpötila on huoneen lämpötilaa korkeampi.

Mikäli huone ei ole tarpeeksi lämmin, eikä termostaatin säätö auta, on kiinteistönhoitajan huolehdittava asiasta.

Parhain terveisin, Jonas & Mikko

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]