Vanhan talon kylmät vesikiertoiset patterit

Vanhan talon kylmät vesikiertoiset patterit

KYSYMYS KYLMISTÄ VESIKIERTOISISTA PATTEREISTA

Olen asennuttanut kolme Purmo Plan Ventil Compact vesikiertoista lämpöpatteria 1920-luvulla rakennettuun omakotitaloon. Asennuksen suoritti putkimies. Jostain syystä patterit eivät lämpene. Putkimiehen mukaan talon vanhoja lämpöpattereita syöttävän putkiston läpimitta on 18 mm (sisämitta), ja uusia lämpöpattereita syöttävien putkien läpimitta on 12 mm. Onko tällä seikalla merkitystä? Uusia lämpöpattereita syöttävät putket lämpenevät, mutta itse lämpöpatterit eivät. Palkkaamamme putkimies on ehdottanut ylimääräisen kiertopumpun asentamista putkiston uusia lämpöpattereita syöttävään osaan. Kuulostaako tämä järkevältä? Maalämpöpannuani huoltavan yrityksen (joka suoritti huollon juuri äskettäin) mielestä tämän ei pitäisi olla tarpeellista (eli vesikierron keskuspumpun paine on tarpeeksi korkea).

Ystävällisin terveisin

Leif

 

VASTAUS

Etänä on hyvin vaikeaa arvioida, mikä kylmissä vesikiertoisissa lämpöpattereissa voisi olla vikana. Mikäli olemassa oleva pumppu on tarpeeksi voimakas (ja lämpöpatterit on kytketty oikein!), järjestelmä on varmaankin epätasapainossa. Olemassa olevan vanhan osan vastusta on lisättävä, tai uuden osan vastusta on vähennettävä, ja tässä tapauksessa asentaja on valinnut vastuksen vähentämisen uuden pumpun asennuksella.

Mikäli vanhan osan vastuksen lisääminen vanhoja tai uusia venttiilejä kiristämällä onnistuu helposti, se olisi paras ratkaisu ongelmaan. Mutta tämä ei välttämättä ole sinun tapauksessasi mahdollista.

Mielestäni sinun on pyydettävä asentajalta vaihtoehtoisia ratkaisuja, koska sinulle on vakuutettu pumpun olevan tarpeeksi suuri. Jos et saa lisäehdotuksia, voit kääntyä jonkun toisen putkimiehen puoleen. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään kylmistä vesikiertoisista pattereista.

Parhain terveisin, Jonas

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]