Hei!
Aikomuksenamme on remontoida omakotitalo ja korvata perinteiset ikkunat ja parvekkeen ovet lattiasta kattoon ylettyvällä lasilla. Huoneen pinta-ala on noin 60 neliömetriä, ja nykyään se lämmitetään öljyradiaattoreilla (suorasähkö), joiden yhteisteho on noin 4 kilowattia. Kaikki radiaattorit sijaitsevat ikkunoiden alla, jotka haluamme vaihtaa lattiasta kattoon ylettyvään lasiin. Kuten sanottu, meillä on ainoastaan suorasähkö, ja lattialämmitys ei ole vaihtoehto, sillä taloon on juuri asennettu sauvaparketti. Emme haluaisi perinteisiä sähköradiaattoreita, koska ne ovat mielestämme ruman näköisiä (jopa hienommiksi suunnitellut). Haluaisimme mieluiten lattiaan upotetut konvektorit, mutta pitääkö paikkansa, että niitä on tarjolla vain vesikiertoisiin järjestelmiin?
Luovat ehdotukset ovat tervetulleita, ja otamme niitä vastaan avoimin mielin.
Kaikkea hyvää,
Erik
Hei Erik!
Olet oikeassa, upotettuja lattiakonvektoreja ei valitettavasti saa nykyään sähkökäyttöisinä.
Meille esitetään paljon kysymyksiä lattiasta kattoon ylettyvistä ikkunoista, joten kyseessä on melko yleinen pulma. Tämäntyyppiset arkkitehtoniset ratkaisut yleistyvät, mutta käytännössä ne eivät useinkaan toimi Pohjoismaissa täysin moitteettomasti. Kylmäsäteilyn estäminen on erittäin vaikeaa ikkunoissa, jotka ulottuvat lattiapintaan asti. Kannattaa harkita ikkunaa, jolla on korkea U-arvo, vaikka sekään ei pysäytä kylmäsäteilyä kokonaan. Useimpia sähköradiaattoreita on saatavana 300 mm:n korkuisina, joten jos seinäpinta-alaa voi säästää hieman lattian läheltä, kannattaa suosia sitä vaihtoehtoa.
Siinä tapauksessa suosittelemme Epok H -jaeradiaattoreita ikkunan alle. Epok-radiaattorin voi sijoittaa kannattimien varaan ikkunan eteen, ja sitä on saatavana yli 70:ssä eri sävyssä. Koska auringonvaloa pääsee radiaattorin läpi, se on ”kevyempi” radiaattoriratkaisu ikkunan eteen.
Lattialämmitys, jota ette harkinneet, ei sekään estä kylmäsäteilyä kokonaan. Lattialämmitys ei ole ihanteellisin vaihtoehto juuri siksi, että korkeiden ikkunoiden luona ilmenee paljon kylmäsäteilyä.
Kylmäsäteily ja pystyradiaattorit
Pystymalliset sähköradiaattorit ikkunan vieressä tai sisemmällä huoneessa voivat toimia niin, että radiaattorit kompensoivat kylmäsäteilyä. Toisin sanoen: koska kehosi lämpötila on korkeampi kuin ikkunapinnan, kehosi säteilee lämpöä ikkunapintaa kohti. Tämä tuntuu siltä kuin ikkuna säteilisi kylmää kehoa kohti. Itse asiassa tilanne on päinvastainen. Tätä säteilyä voidaan vähentää pystyradiaattoreilla, mutta kylmäsäteilyä ei voi estää kokonaan kylminä päivinä.