Lattialämmitys ja tuulettuva alapohja remontin yhteydessä

Lattialämmitys ja tuulettuva alapohja remontin yhteydessä

KYSYMYS:

Minulla on kysymys lattialämmityksestä ja tuulettuvasta alapohjasta. Onkohan kannattavaa asentaa sähköistä lattialämmitystä, kun talossamme on tuulettuva alapohja? Eristystä on noin 170 mm ja asumme Täbyssä rivitalossa, joka on rakennettu 1984. Meillä on naapureita molemmin puolin.

Ystävällisin terveisin Fredrik

VASTAUS:

On täysin mahdollista yhdistää sähköinen lattialämmitys ja tuulettuva alapohja. Tiettyjä asioita on kuitenkin otettava huomioon. Lämpökaapelien tulee olla tiiviisti lämpöä johtavaa pintaa, esimerkiksi metallilevyä, vasten, jotta kaapelin lämpö leviää tehokkaasti. Kaapelien yläpuolella olevan lattiarakenteen tulee olla jäykkää, ohutta ja hyvin lämpöä johtavaa, esimerkiksi kovaa kipsilevyä. Lattiapinnalla on merkittävä rooli energiatehokkuutta tarkasteltaessa. Parkettilattia ei johda lämpöä kovin hyvin, joten lämpöhukka alas tuulettuvaan alapohjaan on n. 20–25 % (vast. 75–80% huoneeseen). Ohut muovimatto johtaa lämpöä paremmin ja näin ollen lämpöhukka tuulettuvaan alapohjaan on pienempi, n. 10 %.

Parketti tuntuu jalkojen alla kuitenkin muovimattoa lämpimämmältä. Niinpä mukavuus ja energiatehokkuus ovat ristiriidassa parkettia ja muovimattoa verrattaessa.

Terveisin Mikko & Mia

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]