Radiaattorin ja lattialämmityksen yhdistelmä

Radiaattorin ja lattialämmityksen yhdistelmä

Hei,

suunnittelen 150–170 m2:n uudisrakennusta ja yritän löytää optimaalisen lämmitysjärjestelmän – lattialämmityksen tai radiaattorin. Pidän lattialämmityksen mukavuudesta, mutta se on hidas. Radiaattorit taas ovat nopeita ja ehkäisevät kylmälaskeumaa. Haluaisin myös järjestelmän, joka on kustannustehokas sekä investointina että käytössä. Ihanteellista olisi, jos sitä voisi kesällä käyttää myös viilennykseen… 🙂 Tunnusomaista talolle ovat lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Haluan välttää perinteisiä radiaattoreita tilan ja kalustuksen vuoksi. Tulen käyttämään talossa poistoilmalämpöpumppua. Olen pohtinut lattialämmityksen ja lattiaan upotettujen konvektorien yhdistelmää  olisiko tämä toimiva ratkaisu?

Ystävällisin terveisin Lars

KYSYMYKSET:
1. Kuinka tehokkaita lattiaan upotetut konvektorit ovat? Pystyvätkö ne vastaamaan ikkunallisen huoneen koko lämmitystarpeesta?
Esim. 1: Keittiö n. 35 m2, avoin katonharjaan. Ikkunan mitat: 5,5 m (liukuovi) + 1 m + 2 m. Ikkunan korkeus: n. 2,1 m.
Esim. 2: Makuuhuone 10 m2, avoin katonharjaan. Ikkunan pituus: 0,92 m, ikkunan korkeus: 2,1 m
VASTAUS: Konvektorien teho riippuu mitoista; leveys x syvyys x korkeus, maksimi teho on n. 1000 W/metri, mikä on tässä tapauksessa enemmän kuin tarpeeksi.

2. Jos lattiakonvektorien teho ei riitä, voiko ne silloin yhdistää lattialämmitykseen? Onko se fiksua? Vai onko se erittäin kallista?
VASTAUS: Lattiakonvektorit ovat jo sinänsä kallis ratkaisu, joten niiden yhdistämistä muiden lämmönlähteiden kanssa ei suositella, vaikka se olisikin teknisesti mahdollista. Lämmitystarve tulisi kattaa mahdollisimman pitkälti yksistään konvektoreilla.

3. Kuinka hallitsen kylmää tuloilmaa? Päästetäänkö se sisään lattiakonvektoreiden kautta?
VASTAUS: Ei, lattiakonvektoreilla ei voida hallita tuloilmaa. Tuloilma voidaan ottaa sisään seinäventtiilillä tai rakoventtiilillä ikkunan yläpuolelta.

4. Upotettujen konvektorien likimääräinen hinta?
VASTAUS: Kuten jo tulikin sanottua, tämä on kallis ratkaisu. Usein monta kertaa kalliimpi kuin radiaattorit/lattialämmitys. Saadaksesi kunnollisen hinta-arvion suosittelen sinua kuitenkin ottamaan yhteyttä yhteen (tai useampaan) putkiasentajaan ja pyytämään tarjousta.

5. Toimivatko ne yhdessä lämpöpumpun (alhainen lämpötila) kanssa?
VASTAUS: Kyllä, ne toimivat myös lämpöpumpun kanssa.

6. Mitä tulee ottaa huomioon, kun konvektoreita upotetaan (eristys jne.)?
VASTAUS: Jos valitsee mallin, jolla on suuri asennussyvyys, eristystä voidaan joutua vahvistamaan .Tämä tulee kuitenkin arvioida tapauskohtaisesti.

7. Onko olemassa joku muu fiksu ratkaisu?
VASTAUS: Lattiakonvektorit ovat fiksu ratkaisu. Niissä yhdistyvät lattialämmityksen ja radiaattorien parhaat puolet yhdessä järjestelmässä.

Terveisin, Jonas

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]