Patterit ja lattialämmitys ilmalämpöpumpun kanssa

Patterit ja lattialämmitys ilmalämpöpumpun kanssa

KYSYMYS

Olemme aloittamassa remonttia vasta ostamassamme talossa ja pohdimme nyt pattereihin ja lattialämmitykseen liittyviä asioita. Kyseessä on vuonna 1947 rakennettu ja 1957 laajennettu kaksikerroksinen talo. Talossa on vanhat, vesikiertoiset patterit. Maalämpöpumppu asennettiin noin 15 vuotta sitten. Puolisoni on pohtinut, kannattaisiko yläkerrassa eli asuinkerroksessa korvata patterit vesikiertoisella lattialämmityksellä. Mistä tiedämme, onko se paras vaihtoehto? Minä taas olen ajatellut, että voisimme yhdistää kaksi eri lämmitysjärjestelmää eli valita kylpyhuoneeseen ja pesutupaan vesikiertoisen lattialämmityksen ja muihin huoneisiin patterit. Mistä tiedämme, mikä järjestelmä sopii parhaiten yhteen nykyisen lämmitysjärjestelmämme kanssa? Puolisoni on kuullut, että vesikiertoinen lattialämmitys on hyvä vaihtoehto silloin, kun käytössä on maalämpöpumppu. Pitääkö tämä paikkansa? Toinen asia on, että nykyiset elementit ovat huonokuntoisia ja saattavat ruostua tai hajota. Pitääkö meidän siis vaihtaa ne, jos päädymme valitsemaan elementit lattialämmityksen sijasta? Vai voiko niitä jotenkin kunnostaa?

Ystävällisin terveisin Malin

 

VASTAUS

Pattereiden ja lattialämmityksen yhdistäminen on erinomainen vaihtoehto – lattialämmitys nimittäin kuivattaa nopeasti kylpyhuoneen ja pesutuvan kosteuden. Patterit toimivat erittäin hyvin yhdessä maalämpöpumpun kanssa – sitä monet eivät tule ajatelleeksi. Silloin kuitenkin ehdoton edellytys on, että valitut elementit ovat oikeaa kokoluokkaa ja sopivat käytettäväksi alhaisten järjestelmälämpötilojen yhteydessä. Myös lattialämmityksen ja maalämpöpumpun yhdistelmä on hyvä vaihtoehto, koska lattialämmitys toimii myös, vaikka järjestelmälämpötilat pidetään alhaisena.

Minusta teidän kannattaa ehdottomasti vaihtaa vanhat patterit uusiin. Ruostuminen ei ole kovin suuri ongelma, mutta vanhat patterit ja venttiilit voivat tukkeutua ja niiden teho heikentyä ajan myötä. Myös lämpöpumpun toimintaa ajatellen uudet, tehokkaat lämpöpatterit ovat oikea valinta, koska silloin talo lämpiää alhaisemmassakin käyttölämpötilassa hyvin. Vanhojen pattereiden suhteen tilanne on erilainen, koska ne on aikoinaan suunniteltu käytettäväksi öljylämmityksen yhteydessä.

Yksi houkutteleva vaihtoehto vanhoja taloja kunnostavalle on hankkia nykyaikaiset Delta-jaeradiaattorit.

Suosittelen, että olette yhteydessä paikalliseen LVI- tai putkifirmaan, jotta saatte tarjouksen kummastakin vaihtoehdosta ja voitte hankkia patterit ja lattialämmityksen samassa paketissa.

Jonas & Mia

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]