Teräslevylämpöpattereiden lämmönluovutuksen optimointi

Teräslevylämpöpattereiden lämmönluovutuksen optimointi

KYSYMYS:
Lämmönluovutuksen optimointi kiinnostaa minua. Taustaa: vuonna 1968 Lietoon rakennettu omakotitalo, joka marraskuussa 2016 liitetty kaukolämpöön, Högforsin UNIS 100-3RF lämmönjakokeskus.

Lämpöpatterit eivät ilmeisesti ole Purmon tai Högforsin valmistamia, koska kaksilevyiset patterit ovat vain n. 65 mm leveitä. Purmon vuoden 1986 lämpöpattereiden valintataulukoiden avulla olen määritellyt patteritehot, joiden perusteella on asetettu patteriventtiilien esisäätöarvot. Pienen virittämisen jälkeen on saavutettu “sama” lämpötila kaikissa huoneissa. Patterit ovat ilman termostaatteja. Ulkolämpötilan ollessa -13,1 astetta oli menovesi 45,3 ja paluuvesi 36,9 astetta eli jäähtyminen 8,4 astetta.

Onko näillä pattereilla mahdollista saavuttaa suurempi jäähtyminen tai onko se edes tarpeellista? Jos on mahdollista, kuinka lämmönluovutuksen optimointi suoritetaan (pienentämällä esisäätöarvoja, pumpun kierroslukua, muuttamalla käyrää yksittäisinä tai samanaikaisina toimenpiteinä)?

VASTAUS:
Purmon radiaattorituotanto alkoi jo 50-luvulla, eli ei aivan mahdotonta, etteivät patterit olisi “Purmo-Tuotteen” valmistamia. Olipa valmistaja kuka tahansa, on hyvä verrata pattereita koon ja tyypin mukaisesti käyttäen samaa, vaikkapa Purmon 1986 taulukkoa. Tärkeinä on, että patteritehojen suhde on suurin piirtein kohdallaan. Ja kun näin oli tehty, myös esisäädöt saatiin laskettua kohdilleen.
Optimoinnille ei ole olemassa yleispätevää määritelmää, mutta alan kielessä se merkitsee useampaa asiaa:

1) Vesivirojen oikeaa jakautumista/tasapainoitusta niin, että huoneisiin saadaan “oikeat” vesivirrat.

2) Vedenlämpötilojen alentamista alimmalle riittävälle tasolle.

3) Kiertovesipumpun tehon eli vesivirran laskemista alimmalle riittävälle tasolle. Näiden kaikkien toimenpiteiden tavoitteena on pienentää käyttö/pumppuenergian ja järjestelmän lämpöhäviöiden määrää. Päätavoite on saada huonelämpötilat/mukavuus oikeiksi.
Täytyy sanoa, että kun huoneiden lämpötilat onnistutaan saamaan “samaksi” ilman termostaatteja eli vesivirrat eri pattereiden lävitse ovat oikeassa suhteessa, niin hyvää työtä on tehty. Tämä on tärkein osa “optimointia” – Tasapainoitus. Suurempi jäähtymä saadaan aikaan menoveden lämpötilaa korottamalla ja samanaikaisesti pienentämällä pumpun vesaivitausta. Tässä tapauksessa, kun menovedenlämpötila on varsin alhainen ja jäähtymäkin on kunnollinen, en lähtisi sotkemaan onnistunutta tasapainoitusta: Eli kun yhtä tekijää muuttaa, niin muille tekijölle joutuu etsimään uudet asetusarvot.
Voidaan myös todeta, että patterikoot ovat kohdallaan eikä tässä tapauksessa ole teknisiä syitä patterien vaihdolle. Kuitenkin lähes 50 vuotta vanhat patterit kannattaisi jo uusia esteettisistä syistä ja siinä vaiheessa patterikokoja voisi hieman kasvattaa ja samalla saada entistäkin parempi ja energiatehokas/optimoitu lämmitysjärjestelmä. Energiatehokkuudeen kannalta on tärkeää varustaa patterit termostaattisilla patteriventtiileillä. 

Terveisin Mikko ja Mia

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]