Vesikiertoinen lämmitys vai sähköpatterit remontin yhteydessä

Vesikiertoinen lämmitys vai sähköpatterit remontin yhteydessä

KYSYMYS:

Hei!

Olemme muuttamassa taloon, jossa on tällä hetkellä suora sähkölämmitys sekä ilmalämpöpumppu. Mietimme nyt, millainen lämmitysjärjestelmä meidän kannattaa ottaa.  Lämpöpatterit ovat vanhoja, joten ne on vaihdettava uusiin sähköpattereihin remontin yhteydessä, ja kysymyksemme kuuluu: ”Kannattaako sijoittaa rahaa melko kalliiseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, vai onko mahdollista saavuttaa sama energiatehokkuus vaihtamalla parempiin sähkäpattereihin ja täydentämällä lämmitystä ilmalämpöpumpulla?”

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä maksaa varmaankin yli 20 000€. Onkin kyseenalaista, kannattaako se meille. Täytämme nimittäin ensi vuonna 60 ja asumme talossa ehkä 10-15 vuotta.

Kaikki sanovat, ettei kannata lämmittää suoralla sähköllä. Mutta vesikiertoinen järjestelmä käyttää sähköä sekin. Onko ero kovinkaan suuri vesikiertoisiin lämpöpattereihin verrattuna, jos käytämme energiatehokkaita sähköpattereita?  

Terveisin
Maria

 

VASTAUS:

Hei Maria!

Paras vaihtoehto lämmityksen uusimiseksi on vanhan patterilämmityksen vaihtaminen uusiin paremmin ja tarkemmin lämpöäluovuttaviin sähkölämmittimiin. Investointina se on kannattava sähkönkulutuksen pienentyessä jopa 20–30 prosenttia, kuten kävi ilmi Motivan teettämästä selvityksestä “Pientalon energiatehokkuuden parantaminen – 5 vuotinen testi.” Purmon Yali kasviöljytäytteiset digitaalitermostaatilliset ja Tempco-järjestelmällä ohjatut lämmittimet antavat parhaan tarpeenmukaisen ja energiatehokkaan lämmön ilman turhaa lämmittämistä.

Hyvänä lisänä on ilmalämpöpumppu joka tehostaa energiatehokkuutta vielä 2-3000 kWh verran. Nämä toimenpiteet säästävät vuodessa 250–400 euroa normaaliasunnoissa, mikä osaltaan tekee investoinnin takaisinmaksuajasta järkevän. Säästyneen investointikustannuksen voi käyttää ikkunoiden, ovien ja ylä- ja alapohjan eristämiseen, mikä entisestään pienentää sähkönkulutusta.

Terveisin,
Joni & Mia

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]