Vesipatterin koon mitoitus

Vesipatterin koon mitoitus

Miten voidaan suorittaa vesipatterin koon mitoitus? Minulla on omakotitalossa vesikeskuslämmitys. Alakerrassa on 5*7 metrin kokoisessa huoneessa kaksi levypatteria ikkunoiden alla. Epäilen että ne ovat liian pienet, koska kylmällä huoneen lämpö ei nouse yli 19 asteen vaikka patterit ovat kuumat. Miten patterin oikea koko määritellään? Onko jokin muu kuin levypatteri tehokkaampi?

Terveisin

Jaakko

 

Hei,

  1. Jos omakotitalon muissa huoneissa on sopiva lämpötila, on jotain vialla kyseisessä alakerran huoneessa.
  2. Jos ko. huoneen ilmanvaihto, pattereiden vesivirrat, lämmitysveden lämpötilat ja termostaattiventtiilin asetukset ovat kunnossa, voidaan päätellä, että patterit ovat liian pienet rakennuksen muihin pattereihin verrattuna.

Jos näin on asiat, tällä hetkellä vallitseva kylmäkausi antaa hyvät edellytykset patterien uudellen mitoittamiselle:
Esimerkiksi jos ulkolämpötila on -20 oC ja huonelämpötila on 19 oC saadaan lämpötilaeroksi 39 oC. Kun huoneen lämpötilaksi halutaan vaikka 23 oC samassa ulkolämpötilassa, on lämpötilaero 43 oC. Tästä seuraa, että patterien kokoa pitää kasvattaa suhteessa 43/39 eli noin 10-11 %.

Jos yllä esitetyt seikat eivät ole kunnossa, suosittelemme yhteydenottoa paikalliseen LVI-ammattilaiseen.

Ei ole olemassa kelvollista peukalosääntöä tapaukselle, jossa muuttujia on runsaasti kuten tässä. Sen sijaan juuri mittaustieto/lämpötilat kohteesta, kuten tässä tapauksessa on mahdollista, antaa hyvät lähtökohdat korjaaville toimenpiteille.

terveisin
Mikko ja Mia

.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]