Älykkäät termostaatit vanhoille sähkölämmittimille

Älykkäät termostaatit vanhoille sähkölämmittimille

KYSYMYS

Asun 1983 rakennetussa paritalossa (54 m2 kaksio), jossa on suora sähkölämmitys. Sähkösopimus (Fortum Tarkka) antaisi mahdollisuuksia säästöihin yösähkön paremmalla hyödyntämisellä, mutta patteritermostaatit ovat “tyhmiä”. Huoneistossa on myös yksi ilmalämpöpumppu. Voiko vanhoihin pattereihin asentaa älykkäät termostaatit vai jääkö ainoaksi mahdollisuudeksi vaihtaa kaikki patterit?

Terveisin Janne

 

VASTAUS
Yleisellä tasolla vastaan että 80-luvun mallisiin lämmittimiin ei saa vaihdettua älykkäitä termostaatteja. Toki erillisiä ohjauslaitteita on markkinoilla, mutta niiden hankinta ja asennuttaminen yhteensopiviksi vanhoihin lämmittimiin ei taloudellisesti kannata tai on jopa mahdotonta. Ikä painaa muutenkin lämmittimissä ei vain niiden ohjauslaitteissa eli termostaateissa. Uusien lämmittimien ohjaustekniikka, rakenne ja lämmönluovutus on eri luokkaa kuin 30 vuotta sitten.

Yösähkön hyödyntämiseen soveltuu parhaiten massavaraajat jotka olivat suosiossa juuri 80-luvulla kun yö- ja päiväsähkönhintaero oli suuri, jopa kolminkertainen. Tänä päivänä vain ei ole markkinoilla juurikaan näitä sadan kilon jättiläisiä.

Nykyaikaiset “älykkäät termostaatit”

Nykyaikainen sähkölämmitin on tarkka ja energiatehokas ja siinä on “älykkäät termostaatit”, jos sillä tarkoitetaan sitä, että ohjaus ja ajastus on mahdollista tehdä etäohjauksella joko paikanpäällä tai internetin kautta mobiililla. Säästöä syntyy kun käytetään ajastinta jolloin täysi lämpö ei tarvitse olla päällä silloin kun ollaan pois asunnosta töissä tai matkoilla. Suljettu öljytäytteinen lämmitin luovuttaa lämpöä säteilemällä myös vaakatasossa jolloin lämmöntunne on tasainen ja miellyttävä eikä lämpö kerrostu voimakkaasti katonrajaan.
Ilmalämpöpumppu on hyvä lisä asunnon lämmittämiseen ja patterit ovat käytössä vain silloin kun pumpun teho ei yksinään riitä. Patterien lämpötilan asettelu kannattaa asettaa muutamaa astetta ilmalämpöpumpun asettelua alemmaksi niin saa täyden hyödyn pumpusta.

Terveisin Joni

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]