Kylmät lattiat – mitä tehdä?

Kylmät lattiat – mitä tehdä?

Kysymyksen kannalta on tärkeää määritellä, mitä lämpimämpi lattia ylipäätään tarkoittaa. Onko se kuumempi lattiapinta? Korkeampi huonelämpötila? Entä mikä merkitys on kylmillä jaloilla?

Tekeekö lattialämmitys lattioista lämpimät?

On totta, että lattialämmitys lämmittää lattiapintaa patteria tehokkaammin – ainakin useimmissa tapauksissa. Erityisen hyvin tämä näkyy märkätiloissa, joissa lattian pinta on usein laatoitettu ja siellä kävellään avojaloin. Laatat johtavat lämpöä hyvin, ja siksi ne tuntuvat ihoa vasten kylmältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kuumempi pinta luovuttaa aina lämpöä kylmemmälle pinnalle. Jotta lattia lämmittäisi jalkoja, sen tulisi olla ruumiinlämpöä kuumempi. Tämän vuoksi on usein täysin myytti, että lattialämmitys lämmittää jalkoja.

Kylmät lattiat vai kylmät jalat?

Meistä jokainen on varmasti kärsinyt jossain vaiheessa elämäänsä kylmistä jaloista. Jos kosket varpaitasi juuri nyt, ne saattavat todella tuntuvat muuta kroppaa viileämmältä. Tämä on normaalia. Kyse on hidastuneesta verenkierrosta, jolla kehomme pyrkii vähentämään lämpöhäviöitä kehon kaukaisimmissa osissa. Näin moni säästää energiaa kotonakin, vääntämällä termostaatteja pienemmälle niissä huoneissa, joita käytetään vähemmän. Usein apu on niin helppo, että kehon lämpöä kasvatetaan vaikka liikkeen kautta, jolloin verenkierto paranee myös jaloissa. Moni turvautuu vanhanaikaisiin villasukkiin, joka on usein hyvä ratkaisu. Lattialämmitys ei kuitenkaan ratkaise kylmien jalkojen ongelmaa. Jalkojen lämmittäminen lattian avulla vaatisi aivan liian korkeita lämpötiloja.

Jos huoneessa ei ole kaakeli tai kivilattiaa, lattialämmityksen asentamiselle ei ole suoraa syytä. Järjestimme kerran kotonamme Länsi-Suomessa ystäville ja sukulaisille pienimuotoiset juhlat. Eräs uusi tuttavamme kehui kotimme ihanan lämpimiä lattioita. Tähän toinen tuttumme tokaisi: “Se on varmastikin lattialämmitys.”

Päinvastoin. Olemme valinneet kotiimme lämpöpatterit ja puulattiat, joissa on luonnostaan alhainen lämmönjohtavuus. Moni mieltää patterit lattialämmitykseen verrattuna vanhentuneeksi lämmitysmuodoksi. Ja kuitenkin, lämpöpatterien ovat maailman laajimmin käytetty ja tutkittu lämmitysratkaisu. Tietysti meiltä löytyy lattialämmitys kylpyhuoneesta ja eteisestä, mutta muualle emme ole sitä asentaneet. Lattialämmityksen vahvin etu on, että se kuivattaa lattian nopeasti kylpyhuoneessa ja märkätiloissa. Näin huoneesta saadaan pois kosteutta, mikä on tärkeää sekä mukavuuden että tilan kunnon kannalta. Suosittelen, että lattialämmityksen sijaan pohdit kärsivällisesti, miten talossa saadaan oikea lämmitysmuoto, oikeaan paikkaan.

//Mia

 

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply