Konvektori vs radiaattori

Konvektori vs radiaattori

Konvektori tai radiaattori: Lämpöpatterit jaetaan toimintansa perusteella joko radiaattoreihin tai konvektoreihin, mutta ei ole fysikaalisesti minkäänlaista rajalinjaa konvektorien ja radiaattorien välillä: Kaikki lämpöpintaa omaavat laitteet, joiden lämpötila on ympäristöään korkeampi, luovuttavat lämpöä sekä konvektion (konvektori) että säteilyn (radiaattorin) muodossa, suhteellisesti enemmän tai vähemmän. Tämän lisäksi lämpöä siirtyy lämmönluovuttimista johtumalla (conduction). Johtumalla siirtyvä lämpö, esimerkiksi kannakkeiden kautta seinään, on vähäistä konvektioon ja lämpösäteilyyn verrattuna.

Kaupallisiin tarkoituksiin on radiaattoreille ja konvektoreille haettu määrittelyjä. Virallistettua määrittelyä ei kuitenkaan ole edes standardeissa.

Tässä kuitenkin yksi selitys:

Radiaattorilla ymmärretään lämmönluovutinta, jonka lämpöä säteilevä näkyvä pinta on lämmönluovuttimen ulkomittoihin nähden suuri. Konvektorille on ominaista vähäinen lämpöä säteilevän näkyvä pinta verrattuna kokonaispinta-alaan. Lisäksi konvektoreille on ominaista matala rakennekorkeus, alle 30 cm ja paljon konvektiopeltiä.

Muutama sana radiaattoreista

Radiaattori on maailman tunneituin, käytetyin ja tutkituin lämmönlähde. Radiaattorin runko on yleensä teräksestä valmistettu suljettu yksikkö, joka täytetään vedellä asennuksen yhteydessä. Radiaattorin toiminta perustuu putkistossa kiertävästä kuumasta vedestä lähtevään lämpösäteilyyn. Tähän viittaa myös lämpöpatterin nimi, joka tulee englanninkielisestä sanasta “radiation” eli säteily.

Purmon paneeliradiaattorit valmistetaan kylmävalssatusta teräksestä. Radiaattorit toimitetaan ns. kompaktissa muodossa, eli päätylevyt ja päällysritilä asennetaan jo tehtaalla. Purmon radiaattorit on tarkoitettu suljettuihin vesikeskuslämmitysjärjestelmiin, joissa ei ole ulkopuolista happea. Patterit soveltuvat erittäin hyvin krygeenisiin järjestelmiin, kuten lämpöpumppu. Radiaattorissa vedelle varattu tila on suhteellisen pieni ja konvektio suuri. Tyypillisiä ominaisuuksia ovat myös nopea reagointikyky ja hyvä energiatehokkuus.

Purmo Plan Ventil Compact on vesikiertoinen radiaattori.

Konvektori vs radiaattori

2000-luvulla arkkitehtuurissa suosittiin avoimia pohjaratkaisuja ja suuria ikkunoita, mikä asetti monia erityisvaatimuksia lämmitykselle. Konvektori on optimaalinen ratkaisu, kun lämpöpattereille ei ole paljon seinätilaa mutta suurten ikkuinoiden vetoisuus on estettävä. Pieni, tehokas ja elengantti muotoilu pystyy vastaamaan suuriinkin lämpötarpeisiin.

Purmo Kon on lujatekoinen teräksestä valmistettu konvektori. Konvektorin rakenne on vahva ja vakaa, minkä vuoksi Purmo Kon on ihanteellinen lämmönlähde julkisissa rakennuksissa, joissa on suuret lasiset seinät, avoin pohjapiirros ja ympäristö altis vedolle. Tästä esimerkkinä koulut ja ravintolat, mutta myös modernien omakotitalojen olo-huoneet. Integroitu venttiilirakenne antaa mahdollisuuden hyvin monipuolisiin putkikytkentöihin. Lukuisat lisävarusteet helpottavat asennusta ja tekevät konvektorista hyvin muuntautumiskykyisen: esimerkiksi venttiili-insatsi ja termostaatti varmistavat, että sisäilma pysyy aina miellyttävän lämpimänä.

Omaleimaisuus on nykysisustuksen trendi. Asunnon pitää olla sen asukkaiden näköinen, ja yksilöllisiä ratkaisuja arvostetaan. Emme näe mitään syytä sille, miksi radiaattorien, konvektorien ja muiden lämmitysratkaisujen muotoilun pitäisi jäädä tämän trendin ulkopuolelle. Siksi on luotu runsaan valikoiman erilaisiin makuihin ja tarpeisiin sopivia lämmitysratkaisuja.

Purmo Kon konvektori

Konvektori on yleensä muodoltaan kapeampi ja pienempi kuin radiaattori. Konvektori on molemmin puolin identtinen ja se asennetaan tyypillisesti paikkaan jossa patteri ovat hyvin näkyvillä, kuten suurten ikkunapintojen alle tai eteen. Konvektori voidaan asentaa myös lattialle, jolloin seinäkiinnikkeitä ei tarvita. Muiden ominaisuuksiensa ohella konvektorissa on erittäin hyvä lämmöntuottokyky.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply